DRONTEN - Wethouder Dirk Minne Vis heeft donderdag de leden van de gemeenteraad opnieuw foutief geïnformeerd over het gebruik van payrollconstructies door de gemeente. Dat gebeurde kort nadat hij over dit onderwerp al diep door het stof was gegaan.
CDA-wethouder Vis staat onder druk inzake payrolling, een op het oog onbetekenend dossier dat slechts vier tijdelijke werknemers betreft. Werkgevers verkiezen deze vorm van dienstverband vaak boven uitzendwerk, omdat het minder WW-risico’s met zich meebrengt. Payrolling is niet bij alle politici populair. Zij vinden dat payrollmedewerkers weinig rechten hebben.
Foutief geïnformeerd
De heer Vis heeft de gemeenteraad in 2015 in antwoord op vragen van Jaap Oosterveld (ChristenUnie) gezegd dat de gemeente geen payrollconstructies gebruikte. Sindsdien is gebleken dat de gemeente dit wèl doet.
Afgelopen donderdag bood de wethouder zijn excuses aan voor het foutief informeren van de raad. Ook verontschuldigde hij zich voor verstuurde brieven die later weer werden ingetrokken, evenals voor de brieven die hij op persoonlijke titel heeft gestuurd zonder de overige collegeleden te informeren.
Spraakverwarring
Er ontstond daarop een spraakverwarring over de chronologische volgorde van de gebeurtenissen. Suzanne Stoop (PvdA) vroeg de wethouder tenslotte om met een ‘feitenrelaas’ te komen. „Dat kan ik niet weigeren”, reageerde de heer Vis, „Dan moet ik helder op papier zetten.”
De meeste fracties kondigden aan, dat ze ze dit feitenrelaas zouden afwachten om pas daarna conclusies te trekken. Inmiddels hebben B en W het feitenrelaas (pdf) klaar.
Klip en klaar
In het overzicht van B en W staat dat de wethouder in december 2016 in een ambtelijk gesprek te horen kreeg dat de gemeente al sinds 2015 aan payroll doet. In maart 2017 erkende hij dit klip en klaar in een persoonlijke brief (pdf) aan de gemeenteraad.
Dat laatste werd door de wethouder donderdag opeens weer ontkend. In de commissievergadering zei hij, dat hem pas in de zomer van 2017 helder is geworden dat er payrollconstructies worden gebruikt. In een vergadering, waarbij hij ook bij een toezegging over de Alderstafel niet sterk voor de dag kwam, lijkt deze uitspraak zijn positie verder te hebben verzwakt.
19 oktober
De gemeenteraad gaat zich in de vergadering van 19 oktober buigen over de positie van de wethouder. Gevraagd naar een reactie liet de wethouder eerder al weten dat hij vóór die vergadering niet via de media over dit onderwerp wil spreken. Ook na publicatie van het feitenrelaas onthoudt hij zich van commentaar.
Dossier Dirk Minne Vis
- Het feitenrelaas van B en W (pdf)
- De brief die de wethouder in maart verstuurde (pdf)
- CDA: Wethouder Dirk Minne Vis hoeft niet af te treden na het foutief informeren van de raad
- CDA-wethouder Vis geniet niet bij voorbaat de steun van de coalitiepartners
- Wethouder trekt toezegging over de verslagen van de Alderstafel weer vliegensvlug in
- CDA-wethouder Dirk Minne Vis gaat diep door het stof na foutief informeren raad