DeDrontenaar.nl

Zaterdag, 23 november 2024

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Wethouder krijgt opnieuw geen 3,5 ton extra voor gemeentehuis: „Het is een stomme fout”

Wethouder krijgt opnieuw geen 3,5 ton extra voor gemeentehuis: „Het is een stomme fout”
Schets van de zonnepanelen boven de parkeerplaats.
Foto: gemeente Dronten
Redactie: M.H.

DRONTEN - Voor de tweede keer heeft wethouder Roelof Siepel geprobeerd extra budget te krijgen voor de verbouwing van het gemeentehuis, bovenop de geplande 24,9 miljoen euro. Voor de tweede keer ging het om 3,5 ton en voor de tweede keer is hij teruggefloten door de gemeenteraad.

In juni wilde B en W 350.000 euro extra uittrekken voor de inspraak door de bevolking. Afgelopen donderdag ging het om de zonnepanelen boven het parkeerterrein achter het gemeentehuis.

Abusievelijk

Met stoom en kokend water moest de gemeenteraad donderdag het voorstel voor de zonnedak achter het gemeentehuis goedkeuren. Bij uitstel zou de verbouwing van het gemeentehuis misschien 350.000 euro duurder uitvallen dan gepland. Even snel als B en W met die uitspraak op de proppen kwamen, werd-ie ook weer ingetrokken: „Dit is abusievelijk in de tekst opgenomen.”

Haast met de beslissing over het zonnedak was volgens het college geboden, omdat de gemeente anders een subsidie van het Rijk zou kunnen mislopen. Waarschijnlijk gaat het om 3,5 ton.

De gemeenteraad heeft voor de verbouwing van het gemeentehuis 24,9 miljoen euro opzij gelegd. Dat is inclusief het zonnedak. Maar B en W schreven dus opeens dat zonder de rijkssubsidie de financiële haalbaarheid van het zonnedak in gevaar zou komen.

Tegenstrijdigheid

De PvdA begreep er niets van. Het college had toch altijd gezegd dat het plan niet afhankelijk was van subsidie? „Hoe legt het college deze tegenstrijdigheid uit?”

Het was een foutje, zo lieten B en W al vóór de raadsvergadering weten. Het zinnetje over de financiële haalbaarheid had nooit in het voorstel mogen staan. De kosten van de zonnepanelen zitten gewoon in die 24,9 miljoen. En àls het Rijk subsidie verleent, dan is dat een meevaller. In dat geval wordt het subsidiegeld niet in de renovatie gestopt, maar gaat het naar de ‘algemene reserve’.

Grove fout

Jorn Weessies (PvdA) was na het excuus van B en W nog niet gerustgesteld: „Hoe heeft het college zo’n grote fout kunnen maken bij een onderwerp dat zowel in de raad als in de samenleving zó gevoelig ligt? Zo’n fout kan het college zich niet permitteren!”

Danieke van Baal (GroenLinks) was het daar mee eens. Zij constateerde dat B en W dezelfde fout op maar liefst drie plaatsen had gemaakt: „U schreef zelfs: de financiële haalbaarheid van het project komt op losse schroeven te staan. Ik vind dat nogal een uitspraak…”

Behalve PvdA en GroenLinks was ook het CDA kritisch. De overige partijen - inclusief de collegepartijen VVD, ChristenUnie en Leefbaar Dronten - deden er het zwijgen toe.

Een stomme fout

Wethouder Roelof Siepel (ChristenUnie) trok nogmaals het boetekleed aan: „Het is een stomme fout.” Hij herhaalde dat de 1,25 miljoen euro die nodig zijn voor deze zonnepanelen gewoon in de begroting voor het gemeentehuis zit.

De wethouder voegde eraan toe dat de gemeente dit geld in 8 tot 10 jaar terugverdient: „Dus op langere termijn zijn we hier heel goed mee af.”

Verbouwing gemeentehuis