SWIFTERBANT - De door het Odensehuis en de bibliotheek georganiseerde lezing van huisarts Paul Kemps uit Swifterbant over dementie en euthanasie, werd druk bezocht. „Op de vraag of deze avond een vervolg moet hebben werd met luid applaus gereageerd”, aldus Geertje Verheijen van het Odensehuis.
De bibliotheek en het Odensehuis hadden zo’n veertig stoelen klaargezet voor de lezing. De belangstelling overtrof echter de stoutste verwachtingen en er moesten zelfs extra stoelen worden opgehaald uit het bijgelegen kerkcentrum De Hoeksteen. Uiteindelijk waren er zelfs meer dan tweehonderd toehoorders.
Behoefte aan informatie
„Wat opviel was dat ook veel bezoekers uit de directe omgeving aanwezig waren”, aldus de organisatoren, „Mensen uit Dronten, Biddinghuizen en Lelystad hadden de moeite genomen om naar Swifterbant te komen. Dit geeft duidelijk aan dat er in de regio kennelijk behoefte is
aan informatie over dit onderwerp.”
Paul Kemps vertelde dat er er veel vragen zijn over de mogelijkheid om de wens van euthanasie bij dementie gehonoreerd te krijgen. „Wettelijk kan het, veel mensen willen het, maar toch komt het er vaak niet van. Waarom is dat zo en wat kan men zelf doen om het proces in goede banen te leiden?” Op deze en andere vragen werd door de spreker antwoord gegeven.
Vroegtijdig overleg
Gesproken is over het belang van vroegtijdig overleg met belangrijke personen in dit proces. Zo heeft de huisarts een prominente rol en het moet duidelijk zijn dat hij/zij medewerking en ondersteuning verleent.
Verder ging de spreker in op de handeling zelf: „Een heftige maar duidelijke uitleg. Dat werd bevestigd door de grote aandacht van het publiek dat doodstil luisterde.”
Persoonlijk gesprek
Het Odensehuis gaat kijken hoe er een vervolg wordt gegeven aan deze avond: „En voor iedereen die een persoonlijk gesprek wil of informatie over Odensehuis Flevoland: u kunt iedere dinsdagmiddag van twee tot vier uur terecht in de bibliotheek van Swifterbant.”
Ook houdt het Odensehuis iedere vrijdagmiddag vanaf 13.30 uur een inloop in De Steiger.: „Iedereen is welkom, er is geen diagnose nodig.”