SWIFTERBANT - Een echtpaar besefte niet wat voor drama hen te wachten stond, toen zij in 1999 het huis van voormalig CDA-wethouder Dick Verhoeven aan de Koningshof in Swifterbant kochten. Dertien jaar later beschuldigde de gemeente hen er opeens van dat ze een stukje gemeentegrond hadden ingepikt. Zelf zeggen zij dat Verhoeven dit heeft gedaan. Het loopt nu vijf jaar en hun dossier wordt dikker en dikker.
Honderden inwoners hebben in de loop der jaren grond van de gemeente Dronten ingepikt. De gemeente wil dit terugdraaien en is bezig met een inhaalslag. De burgemeester biechtte onlangs op dat in dit dossier fout op fout is gestapeld. De gemeenteraad reageerde verbijsterd.
Eén van die discutabele gevallen kwam recentelijk op tafel bij de commissie Bezwaarschriften. Dick Verhoeven vertolkt hier een hoofdrol. Zelf zegt de oud-wethouder tegen deze krant van niets te weten: „Deze materie is nieuw voor mij. Wij hebben het huis gekocht in 1979. De erfgrenzen zijn destijds door de gemeente uitgezet en wij hebben ons absoluut gehouden aan die erfgrens.”
Foto’s zoekgeraakt
De huidige eigenaars zeggen dat de erfafscheiding er al wel degelijk stond toen zij de woning kochten. Toen het balletje in 2013 ging rollen, brachten ze tot twee keer toe foto’s van de situatie van rond de eeuwwisseling naar de gemeente: „Dat waren keiharde bewijzen.” Beide keren zijn de foto’s in het gemeentehuis kwijtgeraakt, waardoor de bewoners nu geen aanspraak kunnen maken op verjaring. B en W erkennen dat er spullen zoek zijn.
Officiële tekeningen brachten geen uitkomst, want daarvan zijn verschillende versies in omloop. Toen de gemeente uiteindelijk het kadaster de situatie liet opmeten, werden de bewoners daarvoor niet uitgenodigd: „Want die waren nooit thuis.” Het enige dat de metingen van het kadaster opleverde was, dat er nòg twee versies bij kwamen.
Hooguit 90 centimeter
Het bleef tijdens de zitting dan ook onduidelijk hoeveel grond er precies is ‘ingepikt’. „Hooguit 90 centimeter op een tuin van 20 meter”, relativeerden de bewoners. „In ieder geval meer dan 90 centimeter”, weerlegde het gemeentebestuur.
Ook over allerlei procedurele zaken kwamen de beide partijen er niet uit. Zoals over het toepassen van bestuursrecht. „Dat is voor een paar centimeter wel erg grof geschut”, zei de advocaat van de bewoners.
Precedentwerking
De eigenaars zeggen alles te hebben geprobeerd om er met de gemeente uit te komen. Niets hielp. Zo ziet de gemeente vrijstelling van het grondgebruik niet zitten. Tevens mogen ze het stukje grond niet kopen, want de gemeente is bang voor precedentwerking.
Een andere reden waarom de gemeente verkoop weigert, is het in stand houden van de groenstrook tussen de tuin en de Dronterringweg. De advocaat moest daarom lachen: „Het groen ziet er niet uit. De gemeente zegt dat ze onderhoud plegen, maar dat is gewoon niet waar.”
Bezoek van de burgemeester
Dat de gemeente met de situatie in haar maag zit, bleek wel uit het feit dat de burgemeester de bewoners hoogstpersoonlijk opzocht. „Om zijn excuses aan te bieden voor het gedrag van zijn ambtenaar.” In de bezwaarprocedure gebruikte het gemeentebestuur echter weer spierballentaal: „We laten geen enkele zaak rusten, we gaan door!”
De bewoners snappen er niets van: „Niemand schiet hier iets mee op. De gemeente heeft geen enkel belang bij dit stukje grond. Het is gewoon een gevalletje burgertje pesten.”
Commissievoorzitter Piroska Olgers leek het daarmee eens te zijn. Zij sloot de zitting af met een oproep: „Ik wil de gemeente dringend vragen deze grond ter verkoop aan te bieden.”