DeDrontenaar.nl

Vrijdag, 22 november 2024

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

65-Plussers willen meepraten in Dronten: „Wij zijn verdorie 30% van de bevolking”

65-Plussers willen meepraten in Dronten: „Wij zijn verdorie 30% van de bevolking”
Wim Lanphen
Foto: ©maartenheijenk.nl (archieffoto)
Redactie: M.H.

DRONTEN - ‘Maak (nog) meer gebruik van de burgers ouder dan 65 jaar met hun kennis en vaardigheden door ze medeverantwoordelijk te maken.” Dat is het centrale doel van het nieuwe Senioren Netwerk Dronten, dat zichzelf de naam ‘De Bijenkorf’ heeft gegeven. Het netwerk wil het gemeentelijk seniorenbeleid op een nieuwe leest schoeien.

Voormalig huisarts Wim Lanphen is voorzitter van het netwerk. Andere bestuursleden zijn Fred van Bree, Frans Wesselink, Arie Arkenbout en oud-burgemeester Kees Dekker.

Waarom een Senioren Netwerk Dronten?
Wim Lanphen: „Er bestaat al heel lang een stichting Belangenbehartiging Senioren Dronten. Die is ingesteld om te adviseren als het over het seniorenbeleid van de gemeente gaat. Dat leidde ertoe dat er af en toe een vraag kwam om wat te zeggen over bijvoorbeeld de inrichting van een wijk of over de bouw van seniorenwoningen. De stichting had continu het gevoel dat die adviezen weinig effect opleverden. Dat is niet vreemd, want dat hoor je in heel veel gemeenten. Toen hebben we besloten om het anders op te pakken, om actiever te worden en om eerder mee te praten: al bij de gedachtevorming.”

En wie zijn ‘we’?
„Dat is de oude stichting met daarin senioren die georganiseerd zijn in het KBO, de ANBO en de PCOB, waarbij de ANBO inmiddels is vertrokken uit Dronten na landelijke problemen. Daarnaast zat er iemand in namens de ongebonden ouderen en namens de Bond voor Pensioenbelangen. Maar er zijn zoveel ouderen die niet georganiseerd zijn, dat wij vonden dat het roer om moest.”

Dus jullie komen in plaats van de stichting Belangenbehartiging Senioren Dronten?
„Nee hoor, die stichting blijft gewoon overeind. Wij worden alleen actiever en daarom organiseren we het nu in een netwerk. We bouwen de stichting uit, willen de stichting een gezicht geven.”

Is daar een concrete aanleiding voor?
„Ja. In de eerste plaats de terugtredende overheid. Ouderen moeten steeds langer thuis blijven wonen. Daarnaast zijn er problemen met de Wmo, misschien niet in Dronten maar wel in het algemeen. Maar wij vinden vooral dat veel meer ouderen actiever moeten meepraten over datgene wat senioren in de gemeente bezighoudt. Dat kan dus gaan over bijvoorbeeld de inrichting van wijken, woningbouw, veiligheid, gezondheid.”

Zijn jullie ontevreden over hoe het nu gaat in Dronten?
„Dat niet eens zozeer, maar wij willen de participatie op ons nemen vóór ons iets in de schoenen wordt geschoven. Dan worden we medeverantwoordelijk en dat is prima. Het gaat dus om heel positief meedenken. En het moet duidelijk zijn: wij zijn géén nieuwe politieke partij!”

Het is toch bekend dat de gemeente geen doelgroepenbeleid wil voeren?
„Ja, maar daar ben ik het niet mee eens. Wij gaan voor een geïntegreerd beleid voor ouderen. We zijn met elkaar verdorie 30% van de bevolking. Dan mag je toch wel wat accenten leggen? En àls dat gebeurt, willen wij erover meepraten.”

Wat wordt jullie manier van werken?
„We gaan een aantal werkgroepen in het leven roepen, gericht op de thema’s die we genoemd hebben in ons manifest. Dat moet gebeuren met een brede vertegenwoordiging uit de drie dorpen èn het buitengebied.”

Wat is uw persoonlijke betrokkenheid bij dit onderwerp, behalve dat u zelf ‘senior’ bent?
„Ik ga eigenlijk altijd voor mensen in de knel en dus ook voor ouderen in de knel. Dat zijn er meer dan we denken. Eén op de vier senioren is eenzaam en die worden niet minder eenzaam met beleidsnotities. We moeten daar met elkaar meer aan gaan doen. Bovendien heb ik ervaring met het opzetten van dit soort organisaties”

Is zo’n voorzittersfunctie leuk?
„Jazeker. Maar ik doe het niet alleen omdat ik het leuk vind, ik doe het vooral omdat ik er echt achter sta. Een paar jaar geleden heb ik met twee anderen - nota bene gemeenraadsleden - een nota wonen voor senioren opgezet. En dan zie je dat het één keer in de gemeenteraad komt en dat er niets mee wordt gedaan. Dat kan dus veel beter.”