DeDrontenaar.nl

Zondag, 14 juli 2024

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Martho Flexwerk haalt arbeidsmigranten van campus en begrijpt ophef FNV niet

Martho Flexwerk haalt arbeidsmigranten van campus en begrijpt ophef FNV niet
Bart Plaatje (FNV Bondgenoten)
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - Martho Flexwerk is ontevreden over de huisvesting van arbeidsmigranten op de campus in Dronten. Het uitzendbureau heeft al haar bewoners er weggehaald. Directeur Hiddo de Bruin begrijpt niet dat FNV Bondgenoten daar ophef over maakt. Hij heeft juist de indruk dat hij gehoor heeft gegeven aan de oproep van de vakbond.

Vorige week is burgemeester Jean Paul Gebben op bezoek geweest op de campus. FNV-bestuurder Bart Plaatje schreef daarover gisteren op Twitter: „Een dag voordat de burgemeester langs kwam werden tientallen mensen zonder vooraankondiging uit hun huis gehaald. F#cking hell.”

Huur opgezegd

Hiddo de Bruin erkent dat zijn bedrijf de ‘Polen’ heeft verhuisd. Hij heeft de huur per 1 oktober opgezegd en heeft dit begin september ook aan de FNV meegedeeld. Het verbaast De Bruin dat de FNV nu een verband legt tussen het verhuizen van de medewerkers en het bezoek van de burgemeester.

FNV Bondgenoten heeft deze zomer alarm geslagen over de woonomstandigheden op de campus. Ook Agnes Jongerius en Emile Roemer spraken er schande van. Martho Flexwerk vond een groot deel van die FNV-kritiek terecht. Het uitzendbureau heeft daarom een lijst met verbeterpunten neergelegd bij Eric Daniëls van AMH Flevoland BV, de verhuurder van de voormalige studentenflats.

Omdat Martho Flexwerk ontevreden bleef over de maatregelen van Daniëls, is de huur opgezegd. „Als je er samen niet uitkomt, dan stop je ermee”, zegt Hiddo de Bruin, „Bovendien hebben wij op dit moment voldoende en betere huisvesting beschikbaar.”

Aan het opruien

De Martho-directeur heeft de indruk dat hij met het verhuizen van zijn werknemers heeft voldaan aan de wensen van de vakbond. Bart Plaatje zegt dat de bewoners binnen een paar uur weg moesten en geen tijd hadden om hun spullen mee te nemen. De Bruin ontkent dat en begrijpt die uitspraken niet „Ik weet niet wat ik hier van moet denken. Bart Plaatje is de boel aan het opruien. Het zal er wel bij horen…”

Eric Daniëls van het bedrijf bedrijf AMH Flevoland huurt de campusflats van de Aeres Groep. Hij verhuurt ze vervolgens aan uitzendbureaus. Daniëls noemt de tweet van Bart Plaatje een ‘broodjeaapverhaal’. Hij zegt niet te weten of er grote aantallen bewoners zijn vertrokken: „Dat is aan de uitzendbureaus, dat zijn onze huurders. Ik heb er niets van gehoord en ook niet gezien aan de bezetting.” Volgens de verhuurder zijn veel uitspraken van de vakbond voor persoonlijk- of FNV-gewin.

Gemeenteraad

Bart Plaatje kijkt ondertussen uit naar komende donderdag (1 oktober, 19:30 uur). Dan vergadert de gemeenteraad van Dronten over de huisvesting van arbeidsmigranten.

De FNV-bestuurder maakt die avond gebruik van de mogelijkheid om de raadsleden toe te spreken. Ook verhuurder Eric Daniëls heeft spreektijd aangevraagd.

Eén van de tweets van FNV-bestuurder Bart Plaatje.