DeDrontenaar.nl

Zondag, 14 juli 2024

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Burgemeester ziet niets in razzia’s op campus: „Wel bereid de grens op te zoeken”

Burgemeester ziet niets in razzia’s op campus: „Wel bereid de grens op te zoeken”
Burgemeester Jean Paul Gebben.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - „Als er een gebouw afbrandt, weten wij niet wie er in zit.” Dat zegt FNV-bestuurder Bart Plaatje over de campusflats met Polen in Dronten. Burgemeester Jean Paul Gebben ziet niets in regelmatige controles: „Er ligt een woord op mijn lippen dat ik niet ga gebruiken, want dat zou misplaatst zijn. Maar ik kan niet elke keer naar binnen vallen en om de persoonsbewijzen vragen.”

De huisvesting van arbeidsmigranten op de campus ligt onder vuur. De gemeente heeft in augustus een controle laten uitvoeren en vond het wel meevallen. FNV’er Bart Plaatje sprak gisteravond de gemeenteraad toe en hij schetste een heel ander beeld.

Misbruik

Verschillende fracties riepen daarna de burgemeester op om vaker te controleren. Jean Paul Gebben hield de boot af: „Als het al zou kunnen, kom ik misschien in de buurt van disproportionaliteit, misbruik maken van mijn bevoegdheid.” Wel had de burgemeester begrip voor de oproep: „Ik ben best bereid de grens op te zoeken en van de rechter een tik op mijn vingers te krijgen, als het doel de middelen heiligt.”

Net als Bart Plaatje wees ook Suzanne Stoop (PvdA) op de gebrekkige registratie van de campusbewoners. Ze besefte dat de bevoegdheden van de gemeente beperkt zijn: „Maar aan de basisregistratie kunnen wij wèl wat doen. Wat mij betreft houden we elke maand controles.”

Jan Ammerlaan (Leefbaar Dronten) wilde weten hoeveel controles er plaatsvinden: „Het zou goed zijn om dat frequenter te doen op onregelmatige tijden.”

Duizend mensen kwijt

Ook als het aan Rob van der Schans (D66) ligt, moeten de controles vooral gaan over de registratie van de ‘Polen’: „In juni bleek dat we er duizend kwijt waren. Ik hoop dat het college alles op alles zet om duidelijk te krijgen waar die mensen verkeren en onder welke omstandigheden.”

De D66-er noemde het ‘bizar’ dat hij nu pas een eerste controlerapport onder ogen krijgt: „Het is stuitend dat we zó veel arbeidsmigranten hebben en de controle nu pas ten volle wordt opgepakt.”

Voortvarend opgepakt

Van dat laatste begreep Jan Paul Gebben niets. Hij wees erop dat de gemeenteraad pas in juni expliciet opdracht had gegeven om met de woonomstandigheden van arbeidsmigranten aan de slag te gaan. Volgens de burgemeester had hij de zaken daarna voortvarend opgepakt.

Paul Vermast (GroenLinks) deed toch nog een poging. Hij vroeg om in ieder geval de zogenaamde ‘nachtregistratie’ op orde te krijgen: „Want als er duizend mensen niet in zicht zijn, dan zit daar echt een gevaar. Waar zijn die mensen? Zitten daar aspecten van mensenhandel aan? Dat soort vrees slaat toe.”