DeDrontenaar.nl

Donderdag, 21 november 2024

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

FNV legt bal Polenhuisvesting bij gemeente: „Niet verschuilen achter de regels”

FNV legt bal Polenhuisvesting bij gemeente: „Niet verschuilen achter de regels”
Bart Plaatje (voorgrond) leidde Paul Vermast (GroenLinks), Suzanne Stoop (PvdA) en Peter Duvekot (SP) rond op de campus.
Foto: eigen foto
Redactie: M.H.

DRONTEN - FNV Bondgenoten is teleurgesteld in de reactie van B en W op vragen over de omstandigheden waaronder arbeidsmigranten in de gemeente Dronten worden gehuisvest. Het gemeentebestuur vindt dat met name werkgevers en huisvesters verantwoordelijk zijn. Vakbondsbestuurder Bart Plaatje legt de bal bij de gemeente.

Je hebt de reactie van B en W gelezen. Wat vind je ervan?
Bart Plaatje: „Zo verandert de wereld niet. Wij roepen sinds 2019 dat er wat mankeert aan de regels en dat het een kwestie van beschaving is dat we daar wat aan doen. Om je als gemeente iedere keer te verschuilen achter die regels… Als die regels mankeren en er ontstaan onmenselijke toestanden, dan moet je ingrijpen.”

De gemeente kondigt toch controles aan?
„Daar kan ik niks mee. Ik weet hoe hard het voor ons werken is om met mensen te kunnen praten, om bij ze binnen te mogen kijken en om ervoor te zorgen dat ze niet van tevoren door een uitzendbureau worden voorbereid. Dus ik vind dit erg mager, op z’n zachtst gezegd.”

Jullie hebben als FVN een relatie gelegd tussen het arbeidsongeval van Marcin Wostzyl en de huisvesting. B en W schrijven dat dit ongeval op de werkvloer heeft plaatsgevonden en dat dit onder de verantwoordelijkheid van de werkgevers valt.
„Daar kan ik twee dingen over zeggen. Het rapport van de Inspectie SZV (de voormalige arbeidsinspectie - red.) zie ik met alle vertrouwen tegemoet. Ga er maar gerust van uit dat we op alle punten groot gelijk krijgen. En een ander punt waar Dronten wel degelijk te maken heeft is: klagen = dakloos. Dat is een landelijk probleem, maar ook een probleem voor Dronten met al z’n arbeidsmigranten. Dus er is wel degelijk een relatie.”

Het gemeentebestuur legt de verantwoordelijkheid deels bij de arbeidsmigranten: „Er mag van ze verwacht worden dat ze hun huishouden op orde houden.” Wat vind je daar van?
„Volgens mij komt die uitspraak uit de portefeuille van meneer Daniëls (eigenaar van de huisvesting op de campus in Dronten -red.). Die heeft dat in diverse artikelen geroepen. Je deelt een slaapkamer waar nog geen 60 centimeter tussen de bedjes zit. Je hebt voor 15 man een huiskamer met 4 zitplaatsen. Je deelt één koelkast met 15 man, waarvan zeker de helft om de drie weken wisselt van samenstelling. Dan is het godsonmogelijk om zorg te dragen voor orde en netheid. Ik vind het heel gevaarlijke uitspraken.”

De arbeidsmigranten zijn dus niet zelf verantwoordelijk?
„De ene keer heb je een serieuze kamergenoot, dan heb je geluk. De andere keer heb je een avonturier die denkt: over een week ben ik toch weer weg. Je kunt dat niet zomaar één op één op die mensen afschuiven. Slechte omstandigheden zijn slechte omstandigheden.”

Heb je zelf contact gehad met het college van B en W van Dronten?
„Ik ben altijd bereid om de gemeente Dronten van een degelijk advies te voorzien, maar ik heb ze nog niet gesproken. Wel heb ik de fractievoorzitters van GroenLinks, SP en PvdA de afgelopen week rondgeleid. B en W hebben me nog nooit uitgenodigd.”

Wat vind je daarvan?
„Als je nu nog steeds denkt om dit probleem heen te kunnen draaien… Als je kijkt naar West-Friesland, daar heb ik negen gemeentes van advies voorzien en daar zijn hele goede resultaten uitgekomen.”

De linkse fracties in Dronten noemen de situatie in Zeewolde als voorbeeld. Ben je het daarmee eens?
„De samenwerking tussen de FNV en de gemeente Zeewolde is echt voortreffelijk. Ik zal niet zeggen dat daar alles goed gaat, maar dingen gaan daar serieus beter dan in Dronten. In Dronten vragen ze zich nog af waar de arbeidsmigranten zijn en hoeveel het er zijn. In Zeewolde is een perfecte registratie, ook van het kortdurend verblijf. Na vier maanden is er een verplichting om die mensen in te schrijven bij de gemeente. Dan heb je iedereen in beeld. Dronten wil dat klaarblijkelijk niet. Jammer!”