DRONTEN - „Heeft u koorts? Bent u benauwd? Dan moeten alle huisgenoten thuisblijven.” Dat zijn de regels van het RIVM. Peter Duvekot (SP) trof recentelijk op de campus in Dronten een arbeidsmigrant met koorts. Zijn huisgenoten waren allemaal aan het werk. Hij sloeg meteen alarm bij burgemeester Jean Paul Gebben. De overheid gedoogde daarop de situatie. De burgemeester volstond met een gesprek met de werkgever.
De 270 ‘Polen’ op de campus kunnen in hun krappe behuizing onmogelijk anderhalve meter afstand bewaren. Dat betekent dat bij koorts in ieder geval de kamergenoot thuis moet blijven, maar waarschijnlijk de hele verdieping of het hele gebouw.
Eind vorige maand werden gemeenteraadsleden van GroenLinks, PvdA en SP rondgeleid over de campus. Het FNV heeft naderhand bekendgemaakt dat ze daar een achtergebleven arbeidsmigrant troffen met 38,5 graden koorts.
Gesproken met werkgever
Gevraagd naar een reactie meldt de gemeente dat de burgemeester op het signaal van Duvekot heeft gesproken met de werkgever: „De werkgever gaf daarop aan deze persoon in beeld te hebben en vanuit de verantwoordelijkheid die ze hebben als werkgever de situatie nauwlettend in het oog te zullen houden.”
Heeft de gemeente een verantwoordelijkheid als het gaat om het voorkomen van een corona-uitbraak op de campus? Een woordvoerster antwoordt: „De gemeente informeert en adviseert over de geldende noodverordening en preventiemaatregelen, eventueel samen met de GGD Flevoland.”
De gemeente vervolgt: „De huisvesters hebben in de eerste plaats de verantwoordelijkheid om te zorgen voor het realiseren en het in stand houden van kwalitatief goede en veilige huisvestingaccommodaties. Daarbij horen ook het in acht nemen en zorgdragen voor het na kunnen leven van de RIVM-richtlijnen binnen de huisvesting.”
Verantwoording
Wat was de reactie van de burgemeester toen jij dit incident aankaartte?
Peter Duvekot (SP): „Ik ben later teruggebeld door een medewerker. Die stelde dat het buiten de verantwoording van de gemeente valt. Het zou een werkgever-werknemerding zijn.”
Jij vindt dat de gemeente wel verantwoordelijk is?
„Het wordt een beetje een van-het-kastje-naar-de-muurverhaal. Het is in wezen de verantwoordelijkheid van de werkgever. Maar aan de andere kant: de gemeente heeft een vergunning verleend voor deze constructie. Omdat het een potentieel gevaarlijke situatie is, vind ik dat de gemeente daarop moet handelen.”
De kamergenoot van deze man slaapt op 60 centimeter afstand. Dan is het toch een overtreding van de RIVM-regels als deze kamergenoot aan het werk gaat?
„Ik vind ook dat de burgemeester er alles aan zou moeten doen. Ik weet niet of hij daar echt voor verantwoordelijk is, maar sowieso zijn we als gemeente ethisch verantwoordelijk.”
Wat bedoel je daarmee?
„We hadden al lang moeten constateren dat het niet kàn, dat die mensen niet kunnen leven op deze manier. Het duurt al maanden en we hadden al lang moeten constateren dat in coronatijd mensen niet zo dicht bij elkaar mogen slapen en niet opeengepakt mogen zitten. Wij willen dat de gemeente er veel meer bovenop zit. Dit is een gevaarlijke situatie.”
Gaat de politiek daar nog iets aan doen?
„De gemeenteraad - ook het CDA - heeft in juni een motie aangenomen, waarin we het college verzoeken om te komen tot een snelle verbetering van de leefomstandigheden voor arbeidsmigranten. We hebben er daarna ook vragen over gesteld. De beantwoording van die vragen staat op de agenda voor de raadsvergadering van oktober.”
Gebeurt er dan helemaal niets?
„Ik weet dat de gemeente de afgelopen weken op De Drieslag van alles heeft gecontroleerd en dat ze van alles in kaart aan het brengen zijn. Maar dat gaat nog lang niet ver genoeg. Wat mij betreft gaat die hele zooi plat.”
Binnenkort meer over de arbeidsmigrant die mijn team woensdag sprak. " I am sick. Temperature 38,5. No testing.". Hij deelt zijn huis met 15 mensen. #COVID19 Hij weet nog niet of hij hulp wil. Want dakloosheid ligt dan op de loer. Uitzendbaas = slechte huisbaas
— Bart Plaatje (@BPlaatje) August 29, 2020