DeDrontenaar.nl

Zondag, 23 juni 2024

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

VVD ziet niks in ja-jasticker: „Exorbitante kosten voor beperkte opbrengst”

VVD ziet niks in ja-jasticker: „Exorbitante kosten voor beperkte opbrengst”
Barry Hoogezand (VVD)
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - Een ruime meerderheid van de gemeenteraad van Dronten heeft twijfels bij de invoering van de ja-jasticker. De VVD ziet er niks in, het CDA, D66 en de ChristenUnie weten het nog niet. Het is dan ook de vraag of de sticker, die de hoeveelheid oud papier moet terugbrengen, er komt.

Danieke van Baal (GroenLinks) weet het zeker: 30% van de Drontenaren gooit de folders ongelezen bij het oud papier. Zij wil daarom het systeem omdraaien. Nu is de standaard dat de inwoners de folders in de brievenbus krijgen, tenzij ze ‘nee’ zeggen. GroenLinks wil dat het standaard wordt om géén folders te bezorgen, tenzij de bewoners ‘ja’ zeggen.

Belastingverhoging

Barry Hoogezand (VVD) denkt er heel anders over. Hij wijst op de hoge kosten van het voorgestelde systeem, de bijkomende belastingverhoging, de jongens en meisjes die er zakgeld mee verdienen, de drukkerijen en de ondernemers die folders verspreiden: „En dat zijn ook de buurjongen of het buurmeisje die op onze jonge kinderen willen passen.”

„Exorbitante kosten voor een beperkte opbrengst”, vindt Hoogezand. Als de inwoners steeds meer voor online kiezen, sterven de folders volgens hem vanzelf uit. Vooralsnog spreekt hij ondernemers die baat hebben bij folders, die bijvoorbeeld veel publiek krijgen bij open dagen die ze in folders aangekondigen.

Sympathiek

Vrijwel alle fracties vinden het idee van GroenLinks sympathiek. Coletta Dorenbos (CDA) hikt echter tegen de juridische consequenties aan en vraagt zich af wat de inwoners er van vinden. Net als de VVD ziet zij veel meer in promotie van de huidige nee-neesticker.

Ingrid Paalman (ChristenUnie) en Lazise Hillebregt (VVD) vinden het nogal duur. Alleen Leefbaar Dronten en de SP schaarden zich onvoorwaardelijk achter het voorstel van GroenLinks.

„Als u het wilt, doe het dan goed”, reageerde wethouder Roelof Siepel (ChristenUnie). Hij benadrukte dat het een ingrijpend besluit is: „We doen het er niet wel even bij, daar wil ik reëel in zijn.” Mocht de raad het zien zitten, dan kan het nieuwe systeem volgens het gemeentebestuur pas in de zomer van 2022 worden ingevoerd.

VVD en CDA zien meer in promotie van de huidige nee-neesticker. (foto: ©maartenheijenk.nl)

Jammer, dan blijven we dus gewoon alle binnenkomende troep ongelezen en ongeopend op de papierbult gooien. Graag wel een verbod op het in plastic verpakken van al die folders dan, want inwoners die al deze opgedrongen reclametroep sowieso al niet willen worden bijkomend ook nog even opgezadeld met het scheiden van de verpakking rond de ongewenste folders! Zit niemand op te wachten en daar gaan we dus ook mee stoppen. Ondergetekende was al gestopt met het opruimen van complete pakken folders die met enige (on)regelmaat hier en daar in de struiken worden gedumpt.
JJWago | zaterdag 3 oktober 2020 11:47