DeDrontenaar.nl

Zondag, 14 juli 2024

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Aat de Jonge opent Stilteplek: „Mooi dat de toren weer een functie heeft”

Aat de Jonge opent Stilteplek: „Mooi dat de toren weer een functie heeft”
Aat de Jonge verricht de openingshandeling van Stilteplek Dronten.
Foto: Hennie Schreuder
Redactie: M.H.

DRONTEN - „We krijgen veel reacties dat het een aanwinst is voor Dronten.” Voorzitter Riek van Haeringen van de stichting Stilteplek Dronten merkt dat er regelmatig mensen tot rust komen in de Ludgerustoren bij winkelcentrum Suydersee. „En we krijgen ook reacties van mensen die zeggen: het is mooi dat de toren weer een functie heeft.”

De rooms-katholieke Ludgeruskerk moest indertijd wijken voor de uitbreiding van het winkelcentrum. De toren is echter blijven staan, is eigendom van de gemeente en is een gemeentelijk monument. Verder gebeurde er tot voor kort niets met de toren.

Aat de Jonge

Toenmalige burgemeester Aat de Jonge nam twee jaar geleden het initiatief voor een stiltecentrum in de toren. Er werd een stichting opgericht en de entree van de toren werd opnieuw ingericht. De stilteplek is sinds februari geopend voor mensen die even tot zichzelf willen komen.

Gisteren volgde de officiële opening. Aat de Jonge kwam ervoor terug naar zijn voormalige woonplaats. Hij schroefde een bordje aan de muur met de openingstijden en ging tijdens een korte toespraak in op de geschiedenis van Ludgerus, de RK-kerk en de toren.

Riek van Haeringen weet dat het stiltecentrum in een behoefte voorziet. „Dat zien we in het intentieboek dat er ligt en waar regelmatig wat in geschreven wordt. Bovendien waren er gisteren ook wat omwonenden. Die vertelden dat ze met regelmaat mensen naar binnen zien gaan.”