DRONTEN - Het stedenbouwkundig plan voor de wijk De Gilden voorziet in twee erven, die moeten verwijzen naar de boerenerven zoals ze bekend zijn van het landelijke gebied van de gemeente Dronten. Cees Maris en Henk Kuiper van Drie Gilden Ontwikkeling BV presenteerden zaterdag op de Woonmarkt hun plan voor één van die ‘boerenerven’.
Wat zijn jullie precies van plan?
Cees Maris: „We hebben één van die twee erven opgepakt: het meest zuidelijke erf, ’t dichtst bij het Wisentbos. Voor ons plan hebben we het boerenerf van vroeger als metafoor gebruikt.”
Hoe komt dat boerenerf terug in jullie ontwerp?
„We hebben gezegd: we maken het woonhuis van de boer. Vroeger stonden daar arbeiderswoningen bij, zoals we ze nog kennen uit de Noordoostpolder. Daar hebben we huizen van gemaakt. En daar omheen wat archetypische gebouwen van een boerenerf, zoals een doorrijschuur, een kapschuur, een hooiberg en wat we een ‘bollenschuur’ genoemd hebben. Die hebben we allemaal in de buitenmaat ontworpen, zodat het de metafoor en het ruimtelijk beeld van een erf oplevert.”
En daarbinnen zit een heleboel woningtypes?
„Inderdaad: 28 in totaal. We bieden allemaal verschillende mogelijkheden. Vijftien van die woningen bieden de mogelijkheid om slapen op de begane grond te realiseren, waar veel vraag naar is. En we hebben het erf zodanig in elkaar gezet, dat het voor alle doelgroepen geschikt is. Dus voor starters, voor gezinnen met kinderen, voor ouderen, zodat je een gemêleerd beeld krijgt.”
Het wordt dus als het ware een herenboer met horigen er omheen…
„Zo zou je het kunnen zeggen. Alleen moet die herenboer zich wel gedragen net als zijn horigen, want ze zijn allemaal gelijk. Het ‘hoofdhuis’ is wel wat groter. Het is weliswaar een twee-onder-één kap, maar het oogt als één boerderijhuis.”
Waarom hebben jullie het op deze manier ontworpen? Was dat een eis van de gemeente of vinden jullie het zelf leuk?
„Nee, het was geen eis van de gemeente. Ik ben zelf stedenbouwer/landschapsbouwer van huis uit. Wij vinden dat er in de architectuur veel meer variatie te brengen is en ruimte voor bijzondere woonvormen moet zijn. Iedereen wil een woning met een eigen identiteit en dat kun je bereiken door dit soort metaforen toe te passen en daarbinnen naar goede architectonische oplossingen te zoeken.”
Zijn er ook gezamenlijke ruimtes?
„Je parkeert en woont aan een erf. In het hart van het erf is ruimte voor stadslandbouw of bedrijvigheid in de vorm van een groentetuin, boomgaard, etcetera.”
Er is veel groen omheen getekend. Moet het een soort eigen dorpje worden?
„Niet zozeer een dorpje, maar het is zoals we het in Flevoland kennen: het polderlandschap met daarin groene eilanden. Eigenlijk moet het er uitzien als twee erven, die er misschien oorspronkelijk wel gelegen hebben en waar het dorp omheen is gebouwd. Vandaar die groene singel.”
Wat is de stand van zaken? Wanneer gaan jullie bouwen?
„We proberen het vandaag aan de man te brengen. We zijn in het stadium van ‘voorlopig ontwerp’ en we hopen in de loop van het komende half jaar een officiële start van de verkoop te hebben. Dan is het vervolgens afhankelijk van de verkoopsnelheid, maar we hopen wel in de eerste helft van 2018 te kunnen starten met de bouw.”
Wat worden de prijzen?
„Dat varieert van 180.000 euro naar tegen de drie ton.”