(door Jaco Houweling)
Nog één keer een boom met bloesem, omdat het in dit jaargetijde kan. Deze keer een boomsoort met opvallende witte bloemen. Aan de Kopakker te Biddinghuizen staan twee rijen witte paardenkastanjes. Als ik foto’s wil nemen gonst het rondom de boom van de bijen en allerhande vliegende beestjes die op de bloemen afkomen.
Kastanjes in Nederland hebben de laatste jaren een slechte naam gekregen. Veel zijn er aangetast door de kastanjebloedingsziekte. Een ziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie. De ziekte is te herkennen aan plekken op de bast waaruit bruin vocht komt, net alsof de boom bloedt. Gelukkig staan de bomen aan de Kopakker er gezond bij.
Men zegt dat de naam paardenkastanje verwijst naar het gebruik om in Oost-Europa de gemalen kastanjes als voer voor de paarden te gebruiken. Oorspronkelijk komt de paardenkastanje uit de Balkan maar al rond 1650 werd deze boomsoort in ons land aangeplant. Het paard komt bij deze boomsoort nog een keer terug, als in het najaar de bladeren afvallen, dan blijft er op de tak een litteken achter dat de vorm heeft van een hoefijzer.
Achter de rij paardenkastanjes aan de Kopakker ligt het Wingerdpark. Ook heel leuk om even te kijken. Vroeger stond hier school de Wingerd maar nu is er een heel natuurrijk parkje met vruchtbomen gemaakt.