DRONTEN - De gemeente Dronten meldde in maart in een persbericht dat de eigenaar van het ‘Polenhotel’ aan De Morinel het aantal bewoners had teruggebracht van 48 naar 32: ,,Hiermee hoopt de initiatiefnemer omwonenden tegemoet te komen in hun zorgen.’’ Gisteren bleek het om een rekenkundig trucje te zijn gegaan.
Eigenaar Eric Daniëls heeft nooit de bedoeling gehad om het bij 32 te houden. De laatste 16 zijn alleen buiten de omgevingsvergunning gehouden. Die komen namelijk niet in het verbouwde kantoorpand, maar in de bijbehorende woning. ,,De geste dat er geen 48 maar 32 mensen komen is een farce’’, concludeerde Leane de Graaf van de actiegroep De Morinel.
Het gegoochel met cijfers kwam gisteren aan de orde tijdens een hoorzitting in het gemeentehuis. Een commissie behandelde daar de ruim 300 bezwaarschriften, die door omwonenden zijn ingediend tegen de vergunning voor het ‘Polenhotel’.
Merkwaardige zitting
Het was een merkwaardige zitting. Vooral doordat de vertegenwoordiger van B en W een ‘black-out’ kreeg, maar ook om andere redenen. Zo waren de beraadslagingen voor sommigen onverstaanbaar, omdat de geluidsinstallatie niet werd gebruikt.
Ook de setting was opvallend. De vertegenwoordiger van B en W straalde in niets uit een onafhankelijke partij te willen zijn. De gemeente en Eric Daniëls zaten schouder-aan-schouder achter een eigen tafel. Terwijl de bewoners en hun advocaten hun pleidooien afstaken, hielden beide heren regelmatig ruggespraak. De omwonenden kregen het gevoel al bij voorbaat met 1-0 achter te staan.
Stortvloed aan argumenten
Vier advocaten zorgden voor een stortvloed aan argumenten waarom de vergunning in hun ogen niet verleend had mogen worden. Ook Leane de Graaf hield een uitgebreid betoog. Behalve over de brandveiligheid ging het vooral over de vraag of De Morinel een ‘overgangsgebied’ is. Volgens de bewoners is het een bedrijventerrein en dat zou betekenen dat een ‘Polenhotel’ niet is toegestaan.
Verder werd er veel gesproken over alle verschillende tekeningen van het pand en de verbouwing, die door de gebroeders Daniëls in omloop zijn gebracht. Ook vroegen de advocaten hoe de gemeente controleert dat er geen permanente bewoning plaatsvindt.
Impact op omgeving
Het meest belangrijk vinden de omwonenden de impact van het hotel op de omgeving. De Morinel 31/33 is nu anderhalve maand in gebruik als ‘Polenhotel’ en volgens Leane de Graaf zijn er al verschillende incidenten geweest. Ze vindt dat niet zo gek, omdat 32 jonge mensen op elkaar gepropt leven met 4 personen per slaapkamer.
,,Bij mijn weten zijn er nog geen klachten geweest’’, zei de woordvoerder van de gemeente. ,,Wij weten niet waar wij terecht kunnen met onze klachten’’, reageerde Leane de Graaf. ,,Ik heb u mijn visitekaartje gegeven’’, herinnerde Eric Daniëls zich.
Geen belangenafweging
De commissie wilde van B en W weten of er een belangenafweging met betrekking tot de impact op de omgeving heeft plaatsgevonden. Het college antwoordde dat die afweging is gemaakt in het beleid en niet voor deze specifieke situatie: ,,Als een aanvraag aan het beleid voldoet, mòet de vergunning verleend worden.’’
,,Het college van B en W heeft gezorgd voor een gigantische kloof tussen burgers en bestuur’’, was het slotoordeel van Leane de Graaf. Voorzitter Irma van der Sloot van de bezwaarschriftencommissie waarschuwde haar dat de commissie zich alleen gaat uitspreken over de omgevingsvergunning: ,,Wij geven geen oordeel over de handelwijze van het college.’’
Johnny W | donderdag 16 juni 2016 10:33