DRONTEN – Ruimte in je huis en ruimte in je hart, dat zijn volgens Fleur de belangrijkste voorwaarden voor het pleegouderschap. „Ik krijg vaak vragen en mensen vertellen geregeld dat ze het zo goed vinden wat we doen. Zo bijzonder is het niet. Ik zou zeggen, wees niet alleen nieuwsgierig, stel niet alleen vragen, doe het gewoon ook!”
Ze woont in Dronten met haar gezin en heeft misschien gemakkelijk praten. Bianca is al zo’n tien jaar de pleegdochter en dat is een succesverhaal. Op vierjarige leeftijd werd ze uit huis geplaatst en kwam bij Fleur, haar man en drie kinderen wonen. „Een vrolijk en gezellig kind.” Nu is ze veertien en ze maakt nog steeds een vrolijke en tevens zelfverzekerde indruk. Ook dochter Karin is bij het gesprek. Alle drie zijn ze enthousiast over de beslissing die ruim tien jaar geleden genomen werd.
„Ik zag een oproep van Vitree in de krant en het sprak me aan. We hadden ruimte en een stabiel gezin. Het leek me mooi als je ècht iets voor een kind kunt betekenen.” Haar man was niet direct enthousiast maar wende aan het idee. Ze belden, meldden zich aan, voerden gesprekken en deden de cursus. Als eerste kregen ze een kind voor tijdelijke crisisopvang en kwamen ze er achter dat het, wat hen betreft, wel een lange plaatsing mocht zijn.
Klein zusje
Bianca was ondertussen uit huis geplaatst omdat haar moeder niet voor haar kon zorgen. Tijdens een matchingsavond pikte het echtpaar haar profiel uit de kinderen voor wie een plekje werd gezocht. Bianca kwam in het gezin en het ging eigenlijk direct goed. Karin weet nog dat ze kwam. „Ik had alleen broers en ik was vijftien en vond het hartstikke leuk om een klein zusje te krijgen.”
Fleur en haar man merkten aan veel zaken dat de kleuter geen ideale start in het leven had gehad. „Ze had hechtingsproblemen. Ze wilde altijd met iedereen knuffelen. Ook wij moesten om de haverklap allemaal uitgebreid geknuffeld worden. Dat is heel lang zo gebleven.” „Oh, deed ik dat?” Bianca is tijdens het gesprek regelmatig nieuwsgierig naar hoe het in die begintijd ook alweer was.
Ze was klein voor haar leeftijd, maar groeide als kool. „Het was zo mooi om te zien dat ze alles zo geweldig vond. Buiten spelen, op de fiets, een ijsje, de simpele dingen. We aten altijd aan tafel en dat vond ze wel vreemd. Dan riep ik haar om te komen eten en dan zei ze, gaan we nou alweer eten? Die regelmaat zat er niet in.”
Hobbels
Er was een duidelijke klik. Toch waren er ook hobbels te nemen. „Na een dag of tien vond ze het wel genoeg en wilde ze naar mama. Daar kwam ze geregeld op terug en dat was moeilijk voor haar. Een duidelijk gesprek met haar voogd hielp. „Je krijgt alle begeleiding, je kunt er met vragen terecht. Het contact met de biologische familie blijft behouden, dat is echt een zoektocht waarbij het goed is dat je ondersteund wordt.”
Bianca zou maximaal een jaar blijven. En dat viel het gezin zwaar. Na enkele keren een verlengingsuitspraak van de rechter zijn ze allemaal blij dat Bianca permanent kan blijven. „Dat is steeds weer spannend. We wilden haar niet kwijt.”
„Ja, ik denk dat het goed is dat ik hier terecht ben gekomen”, vertelt Bianca. „Bij mama was het anders gegaan, daar was niet altijd genoeg eten, en kleren en zekerheid.” Ze ziet haar twee broertjes en haar moeder geregeld en voelt zich geborgen bij het Drontense gezin.
Misschien is pleegouderschap niet voor iedereen mogelijk, maar voor heel veel mensen wel, daar is Fleur van overtuigd. „Bel eens als het je aanspreekt. Je kunt zoveel voor een kind betekenen, er zijn zoveel kinderen die jouw ondersteuning kunnen gebruiken. Je geeft veel als pleegouder, maar je krijgt er ook zoveel voor terug.”
Gefingeerde namen
- Op verzoek van pleegzorgorganisatie Vitree zijn de voornamen gefingeerd.
Vitree zoekt pleeggezinnen
Pleegzorgorganisatie Vitree zoekt pleeggezinnen voor kinderen die om de een of andere reden niet thuis kunnen wonen. Het gaat om kortdurende opvang, weekendopvang, opvang tijdens vakantieperiodes of voor een langere periode.
Getrouwd, samenwonend, alleenstaand, dat maakt de organisatie weinig uit. „Wat wel uitmaakt is dat je er kunt en wilt zijn voor een pleegkind”, meldt de organisatie.
De eerstvolgende informatieavond is op dinsdag 1 september in Lelystad. Wie belangstelling heeft of meer informatie wil kan terecht op de website www.vitree.nl of telefonisch via 088 - 178 7110.