DeDrontenaar.nl

Vrijdag, 20 september 2024

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Forse groei en nu ook een eigen kantoorpand voor stichting Forzsa

Forse groei en nu ook een eigen kantoorpand voor stichting Forzsa
Stichting Forzsa in het nieuwe kantoorpand.
Foto: Stichting Forzsa
Redactie: M.H.

DRONTEN - Stichting Forzsa houdt zich bezig met nazorg en re-integratie bij verslaving. 3,5 jaar geleden begonnen Ton de Bie en René Ros vanuit de auto. Inmiddels is het een bedrijf met zeven personen en recentelijk hebben ze een kantoorpand betrokken aan De Drieslag 30 in Dronten.

De initiatiefnemers Ton en René zijn beiden ervaringsdeskundigen. Zij hebben hun eigen verleden in de verslaving: „En dus weten we precies wat de cliënten meemaken of nog mee gaan maken.”

Ook hun personeelsleden weten waarover ze praten. „Zij helpen daar waar nodig de cliënten bij de eventuele vragen over bijvoorbeeld: hoe kom ik weer aan het werk, hulp bij het vinden van een woning, een studie, maar ook bij het aanvragen van een uitkering of schuldhulpverlening.”

Het verhaal van René Ros

Het levensverhaal van initiatiefnemer René Ros, opgetekend door stichting Forzsa:

„Ik ben een ex-verslaafde. Ik heb 17 jaar lang cocaïne, crack en alcohol gebruikt. Ik woonde in Amsterdam en ben daar in aanraking gekomen met bier en wiet. Ik vond het interessant, deed het om mee te lopen en wist niet dat ik de ziekte ‘verslaving’ had. Daarna kwam de cocaïne, eerst snuiven daarna roken. En dan beland je vanzelf in het criminele milieu.”

„Je was verslaafd, je zag de gevaren niet. Ik heb cocaïne gesmokkeld door ze op mijn lichaam te laten plakken en zo op het vliegtuig naar Brazilië. Doodsangsten doorstaan, zouden ze me betrappen of niet. Echt ik heb hele heftige criminele toestanden meegemaakt. Of ik ooit opgepakt ben? Ja, ik heb drie jaar vastgezeten voor een gewapende overval.”

„Ik heb de dood in de ogen gekeken, leefde drie jaar lang in een kartonnen doos. Mijn hond was eigenlijk mijn enige bezit, die heeft mijn leven gered.”

„Dankbaar ben ik voor mijn vrienden die me tot inzicht hebben gebracht dat het zo niet verder kon, dat ik mijn leven drastisch moest veranderen wilde ik nog een toekomst hebben. Nu, ruim acht jaar geleden, heb ik de knop omgezet. Na een jaar in de kliniek te hebben gezeten en diverse trajecten te hebben doorlopen, onder andere van het 12 stappenplan, is het me gelukt.”

„Om weer zin in het leven te krijgen heb ik me aangemeld bij De Meerpaal. Van daaruit ben ik voorlichting gaan geven bij scholen. De gemeente, politie en andere instanties riepen steeds vaker mijn hulp in.”

„En toen ik Ton de Bie uit Lelystad ontmoette bij de AA, startten we samen de stichting Forzsa. Het unieke van onze stichting is dat we met ervaringsdeskundigen werken. Onze kracht is dat we vanuit onze ervaring precies aanvoelen waar de verslaafde mee zit en hoe we ze kunnen helpen.”

„Zo is er dus snel een vertrouwensband en is de brug snel geslagen tussen de mensen van Forzsa en de verslaafde. Met onze stichting verzorgen we verslavingszorg in de meest brede zin van het woord. Deze zorg bestaat voor het grootste gedeelte uit dat wat andere zorgverleners niet kunnen bieden en dus laten liggen.”

„Bijvoorbeeld het begeleiden van de verslaafde wanneer deze uit de kliniek komt. Op dat moment word je helemaal teruggeworpen op jezelf, val je in een zwart gat. Dan heb je behoefte aan iemand die je hand vasthoudt.”