DeDrontenaar.nl

Vrijdag, 20 september 2024

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

In Dronten jaarlijks gemiddeld 2,8 meldingen over discriminatie van homo’s

In Dronten jaarlijks gemiddeld 2,8 meldingen over discriminatie van homo’s
Regenboogvlag bij het gemeentehuis in Dronten.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - Er zijn in Dronten tussen 2011 en 2015 veertien meldingen binnengekomen over discriminatie door lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgender personen (LHBT’s): gemiddeld 2,8 meldingen per jaar. Gerelateerd aan het aantal inwoners waren dat er minder dan in Lelystad en Zeewolde, vrijwel even veel als in Almere en meer dan in de Noordoostpolder en Urk.

Persbericht Bureau Gelijke Behandeling Flevoland:

Donderdag 16 februari presenteerde Bureau Gelijke Behandeling Flevoland een rapport met daarin een analyse van de meldingen over discriminatie door lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgender personen (LHBT’s) in Flevoland. Zowel de meldingen tussen 2011 en 2015 bij de politie, als die bij Bureau Gelijke Behandeling zelf zijn grondig bekeken.

De meeste meldingen komen uit Almere, gevolgd door Lelystad. In verhouding tot het aantal inwoners komen uit Lelystad en Zeewolde meer meldingen dan uit de andere gemeenten.

Van de 146 meldingen komen er 87 van LHBT’s zelf. De overige registraties laten zien dat politieagenten en andere personen met een publieke taak ook vaak uitgescholden worden met aan ‘homo’ verwante begrippen.

Vijandige bejegening

Vijandige bejegening, waaronder uitschelden, pesten en bekladding, wordt het meest gemeld. Na vijandige bejegening volgen bedreiging, mishandeling en overige gewelddadige uitingen.

De meeste incidenten vinden plaats op de arbeidsmarkt. Dit terrein is namelijk van toepassing bij het uitschelden van hulpverleners. De meeste LHBT’s zelf maken melding van incidenten in hun eigen buurt of wijk, gevolgd door de openbare ruimte. Het is zorgelijk dat discriminatie in een burenconflict vaak te laat onderkend wordt, terwijl er bij een vroege signalering zoveel eerder gewerkt kan worden aan een oplossing.

De LHBT’s in Flevoland die een melding doen zijn overwegend mannen van Nederlandse herkomst, meer dan de helft van hen is ouder dan 46 jaar.

Vluchtelingen

LHBT-vluchtelingen zijn een extra bron van zorg. De meldingsbereidheid onder hen is laag, waarschijnlijk uit angst voor consequenties bij de asielprocedure of onvoldoende vertrouwen in instanties.

De verdachten van discriminatie van LHBT’s zijn overwegend mannen, in meerderheid van Nederlandse herkomst. In verhouding tot landelijke onderzoeken wordt er in Flevoland weinig melding gemaakt van discriminatie door groepen, het gaat vaker om individuen. Gemiddeld zijn de verdachten bij de LHBT-meldingen 32 jaar oud, bij de scheldpartijen tegen politie en hulpverleners zijn de verdachten jonger, nl gemiddeld 25 jaar.

Bij de vervolging door het OM valt op dat het discriminatoire aspect nauwelijks wordt meegewogen. Dit is zorgelijk omdat voor slachtoffers juist de erkenning van dat aspect van groot belang is.

Transgenders

Transgender personen komen er minder goed vanaf in de publieke opinie. Mensen zijn vaker positief over homoseksualiteit dan over genderdysforie. De meldingen van transgender personen gaan veelal over omstreden behandeling door werkgever of dienstverlenende instanties.

In de aanbevelingen bij het rapport spreekt BGBF de wens uit dat alle instanties, die te maken hebben met LHBT’s en veiligheid, beter en in een eerder stadium met elkaar gaan samenwerken. Ook moeten politieagenten leren goed door te vragen wanneer iemand aangifte komt doen, zodat meldingen beter kunnen worden geregistreerd.

Openbaar Ministerie

Bij de afdoening door het OM kan veel meer dan nu gebeurt worden gekeken naar het discriminatoire aspect. Dit kan leiden tot een zwaardere strafeis en doet recht aan de gevoelens van het slachtoffer. BGBF is blij dat de gemeente Lelystad een actieve Regenbooggemeente is waarbij veel aandacht wordt besteed aan sociale acceptatie, veiligheid, zichtbaarheid en voorlichting.

De stichting hoopt dat de andere gemeenten in Flevoland dit goede voorbeeld gaan volgen. Ook kan het belang van melden van incidenten bij BGBF en de politie niet genoeg worden benadrukt.