DRONTEN - In Flevoland vliegen volgens Landschapsbeheer zo’n tien soorten vleermuizen rond. De meeste soorten verblijven in de zomerperiode in de huizen. Landschapsbeheer krijgt in juli en augustus de meeste meldingen van vleermuizen in woningen, maar wijst erop dat paniek niet nodig is.
„Een vleermuis in huis is gelukkig geen groot probleem. Het dier zal of hoog in de gordijnen hangen of rondvliegen. In beide gevallen is het wagenwijd openzetten van een raam en het licht uitdoen vaak voldoende om het dier binnen een half uur kwijt te raken”, aldus Landschapsbeheer, „Het vangen van een vliegende vleermuis is bijna onmogelijk en daarom niet aan te raden.”
In de spouw
De open speetjes tussen de voegen kunnen voor vleermuizen al voldoende zijn om doorheen te kruipen naar de spouw spouw. Andere soorten bewonen liever de ruimte onder de dakpannen. De volwassen en jonge vleermuizen verlaten de spouw in de schemering om op jacht te gaan. In totaal eet een vleermuis duizenden insecten per nacht; „Dus vleermuizen rond het huis helpen ons af van die lastige muggen.”
Meldingen bij Landschapsbeheer Flevoland hebben vaak betrekking op kraamkolonieplaatsen: „In de spouw zoeken de vleermuizen een plekje waar geen isolatie aanwezig is. Vleermuizen kunnen namelijk niet zelf gaten knagen of isolatie eruit krabben. Daarvoor zijn hun gebit en poten totaal ongeschikt. Ook nemen zij geen nestmateriaal mee in de spouw. De spouw gebruiken ze alleen als donkere grot waar ze overdag op hun kop kunnen hangen. Schade aan de isolatie en de spouw is dan ook onmogelijk.”
Wel komt er natuurlijk een kleine hoeveelheid urine en poep in de spouw. „Maar de vleermuizen laten het merendeel vallen buiten voordat zij de spouw ingaan, dus veel last heb je daar meestal niet van.”