DRONTEN - „We willen mensen leren over de natuur. Als je kinderen en volwassenen leert over de natuur, dan gaan ze er ook van genieten en dan gaan ze er ook voor zorgen. Dàt is onze missie. En duurzaamheid zit eveneens in dat pakket.” Dat vertellen voorzitter Dick Vos en penningmeester Tine Breg van IVN Dronten.
Het Instituut voor Natuurbeschermingseducatie, afgekort IVN, werd in 1960 opgericht en heeft sinds 36 jaar een eigen afdeling in Dronten. Momenteel heeft de club 80 volwassen leden en 30 à 40 kinderen.
We treffen Vos en Breg in een stand op het Havenplein tijdens de fairtrade dag. Het gaat tijdens deze dag vooral over eerlijke handel, milieu en duurzaamheid. Is het IVN dan geen vreemde eend in de bijt? „Nee hoor”, reageert Tine Breg, „Als je het hebt over energie, milieu en duurzaamheid, dan heb je het ook over natuur.”
Verontrustende berichten
De berichten over de toekomst van de natuur zijn verontrustend. Vorige week werd bekend dat ongeveer een miljoen plant- en diersoorten op aarde met uitsterven worden bedreigd. Tine kent de noodsignalen, maar voegt eraan toe dat dit mondiale cijfers zijn: „Dat geldt niet specifiek voor Dronten.”
„Er wordt hier in onze ogen redelijk aandacht besteed aan natuur en milieu. We zijn bijvoorbeeld blij met de energiewinkel die we tegenwoordig in Dronten hebben. Die is er mede gekomen dankzij de gemeente en dat wil toch wel iets zeggen. Ook de gemeente vindt duurzaamheid belangrijk.”
Excursies en cursussen
Zelf tracht het IVN in Dronten haar steentje bij te dragen door cursussen en excursies onder leiding van natuurgidsen. Zo staat er voor deze maand een excursie naar de Marker Wadden op het programma, de opgespoten eilanden in het Markermeer bij Lelystad.
Vos en Breg vragen ook aandacht voor de natuurpaden van IVN in de drie dorpsbossen van de gemeente Dronten: „Als vereniging onderhouden wij die natuurpaden. Daarvoor krijgen we van de gemeente een financiële vergoeding. Er zijn nestkastjes en informatieborden en we zorgen dat het begaanbaar blijft. Hartstikke leuk om daar eens een keer te lopen!”
Dementerende ouderen
Trots zijn ze ook op de natuurkoffer, waarmee twee IVN-leden bijeenkomsten verzorgen voor dementerende ouderen: „We vertellen over de natuur en we proberen de ouderen erbij te betrekken.”
„Daarbij worden vooral de zintuigen gestimuleerd: dus ruiken aan bloemen, voelen aan plantjes en vertellen over vroeger. Dat stimuleert deze mensen weer om zelf ook te vertellen over hun ervaringen met de natuur. Daar genieten ze van, dat is leuk.”
Aandacht voor kinderen
De kinderen krijgen speciale aandacht van het IVN. Voorzitter Dick Vos: „We proberen de jeugd te motiveren om aandacht te besteden aan wat er leeft in de natuur, wat er groeit en wat er bloeit. En daarbij gaat het niet alleen om vogels en insecten, maar ook om bloemen, planten en heel veel meer.”
De bestuursleden zijn goed te spreken over de interesse van de jeugd voor de natuur: „We hebben in Swifterbant en in Dronten drie groepen. We organiseren allerlei activiteiten. In de herfst zijn we bijvoorbeeld bezig met de paddenstoelen, in het voorjaar met de bloemen en we houden elk jaar een slootjesmiddag.”
Vernieuwd bestuur
Dick Vos is pas sinds enkele weken voorzitter. Nadat de termijn van enkele bestuursleden was afgelopen, is het bestuur behoorlijk vernieuwd: „Natuurlijk was het moeilijk om mensen te vinden die de kar willen trekken. Dat is bij ons niet anders dan bij andere verenigingen.”
Vos wilde best helpen: „Ik hou van vogels, heb in mijn leven heel veel vogels gefotografeerd. Dat ging nog op de ouderwetse manier: thuis liggen zo’n drieduizend dia’s… Ik ben een natuurliefhebber en wil graag mijn steentje bijdragen.”