DRONTEN - Lara Omer is 14 jaar en is de initiatiefneemster voor de demonstratie ‘Black Lives Matters’, die morgenmiddag wordt gehouden op het Meerpaalplein. „Racisme is een virus waar geen geneesmiddel voor is”, zegt de leerling van de tweede klas van de havo aan het Ichthus College.
Waarom organiseer je deze demonstratie?
Lara Omer: „Ik vind niet dat wij stil mogen blijven als er in Amerika zoiets slechts gebeurt. Racisme is een groot probleem, ook in ons land. Mijn mening is: het maakt niet uit wat je huidskleur is, wat je afkomst is, wat je seksualiteit is, dat mag geen invloed hebben op hoe jouw leven verloopt. Iedereen is gelijk en verdient dezelfde kansen. Daarvoor moeten wij als Drontenaren onze stem laten horen. Iedereen heeft een stem en daar moet je gebruik van maken.”
Ben jij geschrokken van wat er is gebeurd met George Floyd?
„Héél erg! Ik heb er geen woorden voor dat iemand op een andere manier behandeld wordt alleen omdat hij een andere huidskleur heeft. Heel bizar.”
Je kunt op heel veel manieren je stem laten horen. Waarom kies jij voor een demonstratie?
„Het is wat mij betreft niet genoeg om alleen iets op social media te plaatsen. Veel mensen schrijven iets en dan houdt het op. Ik vind dat je jezelf moet laten horen.”
Heb je zelf in Dronten te maken met racisme?
„Naar mij zijn ook wel eens racistische opmerkingen gemaakt en toen kwamen er niet zoveel mensen voor mij op. Ik wil laten zien dat ik dat wèl doe. We mòeten gewoon voor elkaar opkomen. Daarom heb ik dit georganiseerd.”
Kun je voorbeelden noemen van wat jou is overkomen?
„Op school, nare opmerkingen die te maken hebben met ‘alle buitenlanders’ of met religie. Maar het gaat morgen niet alleen om Dronten, het gaat om de hele wereld. Er moet meer aandacht aan worden besteed.”
Hoe groot is het probleem van racisme volgens jou?
„Racisme is een virus waar geen geneesmiddel voor is. We maken elke dag, elke seconde, over de hele wereld racisme mee. Ik vind het van belang dat wij daar iets van zeggen. Het is een héél groot probleem.”
Heb jij dit samen met jouw school georganiseerd?
„Nee, ik heb zelf het initiatief genomen, ik heb zelf contact opgenomen met de gemeente enzo. Pas daarna ben ik in gesprek gegaan met mijn mentor. Die helpt mij nu. Er zijn morgen ook leraren aanwezig, zodat iedereen rekening houdt met die anderhalve meter.”
Hoe zijn de reacties?
„Heel positief, daar ben ik blij mee. De gemeente staat achter me, de burgemeester komt en die gaat ook het woord voeren.”
Wat staat er allemaal op het programma?
„Het begint om drie uur. We houden één minuut stilte en daarna hou ik een speech. Die heb ik zelf geschreven. Ik geef een brief aan de burgemeester en die kan eventueel reageren. En verder wordt er gedemonstreerd, laten we onszelf horen.”
Wat verwacht je er van?
„Ik hoop dat er veel mensen komen die achter mij staan. Ik hoop dat mensen zich laten horen, gebruik maken van hun stem. Het is belangrijk om voor elkaar op te komen, om te laten zien dat jij het ook erg vindt wat er allemaal gebeurt.”
Maakt het jou uit hoeveel mensen er komen?
„Ook al komen er maar een paar mensen… Het maakt niet uit of we met z’n twintigen zijn of dat er honderd komen, ik ben nu eigenlijk al tevreden dat het lukt om zo’n demonstratie te organiseren.”
Een toespraak op het Meerpaalplein… ben je niet zenuwachtig?
„Nee, we vechten voor het leven van mensen. Ik ben niet bang, daarvoor is het veel te belangrijk.”