DeDrontenaar.nl

Vrijdag, 20 september 2024

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Leger des Heils runt woning in Dronten voor opvang van dak- en thuisloze gezinnen

Leger des Heils runt woning in Dronten voor opvang van dak- en thuisloze gezinnen
Wethouder Peter van Bergen (Leefbaar Dronten)
Foto: © Eelco Lindhout
Redactie: M.H.

DRONTEN - Er komt in Dronten een woning beschikbaar voor gezinnen die dak- en thuisloos dreigen te raken. Het Leger des Heils neemt hiervoor een woning van OFW in gebruik. Vooralsnog gaat het om een proef van één jaar. „Met deze opvang wordt voorkomen dat deze mensen op straat komen te leven of gaan zwerven”, zegt wethouder Peter van Bergen.

Er zijn in Dronten al twee appartementen van OFW beschikbaar voor nood- en crisisopvang. Dit wordt gefinancierd door de overheid samen met evangelische gemeente Shekinah. Deze opvang is echter niet geschikt voor gezinnen en voor zware problematiek. Daarvoor heeft de gemeente OFW nu gevraagd een extra woning beschikbaar te stellen.

Combinatie van problemen

Wethouder Van Bergen vertelt dat in Dronten geprobeerd wordt om te voorkomen dat mensen hun huis worden uitgezet: „Maar dat lukt niet in alle gevallen. Meestal gaat het dan om een combinatie van problemen: schulden, verslaving, psychiatrische problemen.”

Tot nu toe worden dak- en thuislozen uit de gemeente Dronten opgevangen in Almere. Van de 700 mensen die in het jaar 2015 gebruik maakten van deze opvang, kwamen er 11 uit Dronten. „Binnen die groep zijn de gezinnen een extra kwetsbare groep”, zo motiveert Van Bergen de nieuwe opvang in Dronten.

Kinderen beschermen

De speciale behandeling van gezinnen is vooral bedoeld om kinderen te beschermen. „Je hebt in de bestaande opvang mensen met bijvoorbeeld verslaving of onaangepast gedrag”, aldus de wethouder, „En daar wil je kinderen eigenlijk niet mee confronteren.”

Er wordt in de OFW-woning bij voorkeur een gezin uit Dronten opgevangen: „Want je wilt een gezin het liefst huisvesten zo dicht mogelijk bij de school van de kinderen en binnen het sociale netwerk van het gezin.”

Maximaal drie maanden

Een gezin kan maximaal drie maanden in de woning verblijven en dat kan in uitzonderlijke omstandigheden één keer verlengd worden met drie maanden. Er is wel verplichte intensieve hulpverlening door het Leger des Heils aan verbonden. „Deze pilot biedt gezinnen perspectief”, verwacht de wethouder.