DRONTEN – Ze wonen nu ruim een jaar in hun zelfgebouwde ‘tiny house’ van nog geen twintig vierkante meter. En dat bevalt Linde Hullegie en Kjeld Metsemakers (allebei 30 jaar) uitstekend. Vooral sinds de Drontenaren hun woning in augustus van de camping naar Roggebotstaete verkasten. „Het is klein, maar het gevoel van ruimte is groot.”
Ze waren, door een twee jaar durende reis, gewend om bij elkaar op de lip te zitten en willen zo duurzaam mogelijk wonen. Daarom lag de bouw van een ‘tiny house’ voor de hand. Alles deden ze zelf en nu hebben ze, voorlopig, hun ideale stekkie gevonden.
Dat was geluk hebben. Het perceel in het natuurgebied had een woonbestemming voor een dienstwoning. Kjeld is aan het werk voor de stichting en in ruil voor zijn inspanningen wonen ze er. „We leven hier met z’n tweeën op 52 hectare. Midden in de natuur. Nu bloeien er honderden bloemen, het is hier zo rustig en mooi!”
Wennen
Hoewel ze alles vooraf goed doordacht hadden was het eerste jaar wennen. Zoeken naar de balans tussen wat ze willen en wat kan was het parool. „Voor de winter moet je voldoende hout hebben. Via via kwamen we dan op het spoor van een boom die ergens neergehaald was en die we op mochten komen halen.” Met veel zagen, kloven en sjouwen kwamen ze er warm door. „We weten nu hoe het werkt en we hebben al genoeg hout voor de volgende winter”, vertelt Linde.
De donkere maanden bleken ook voor de elektriciteitsvoorziening een uitdaging. „We hebben alleen zonnepanelen en december was de donkerste maand in dertig jaar. Dan is het uitkienen wat je kunt doen. Als we vanavond de computer gebruiken, kunnen we die dan morgen weer opladen?” Daarom is er, als extra voorziening, een kleine windmolen geplaatst.
Belangstelling
De belangstelling voor hun huisje blijkt groot. Er zijn meer mensen die erover denken om zelfvoorzienend op weinig vierkante meters te gaan wonen en die vragen hen geregeld het hemd van het lijf. In het begin vertelde het duo aan een ieder die het maar wilde horen over hun ervaringen. Nu doen ze dat ook, maar vragen ze een vrijwillige donatie.
Op zaterdag 1 september kunnen geïnteresseerden een dagje met de twee meedraaien tijdens een ‘Tiny House Experience’. „Belangstellenden maken dan de hele dag mee, er zijn hapjes en drankjes, een maaltijd en ze kunnen hier, in hun eigen tent, blijven slapen. We vertellen ze alles wat ze willen weten.”
Prioriteiten
De twee kunnen hun huisje verkassen, maar hopen nog lange tijd op Roggebotstaete te kunnen blijven. „Het gaat goed. In de zomer ga je naar buiten, daardoor ervaar je veel ruimte. De eerste winter ging ook prima. Het is een klein oppervlak, je bent veel samen, dan moet je gewoon wat liever voor elkaar zijn”, vindt Kjeld.
En keuzes maken hoort er ook bij. „Kjeld vindt houtbewerken mooi. Daar is gereedschap voor nodig. Ach, dan maar minder schoenen. Het is een kwestie van prioriteiten stellen.”
Wie in de praktijk wil ervaren wat wonen in een ‘tiny house’ betekent en alle vragen beantwoord wil krijgen kan zich melden voor de experience. Deelname kost 95 euro per persoon en aanmelden kan via 06 - 2133 4123.