DeDrontenaar.nl

Vrijdag, 1 november 2024

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Miscommunicatie tussen gemeenten over Lowlands: „Hoe verder weg hoe meer lawaai?”

Miscommunicatie tussen gemeenten over Lowlands: „Hoe verder weg hoe meer lawaai?”
Aat de Jonge
Foto: © Eelco Lindhout
Redactie: M.H.

DRONTEN - Burgemeester Aat de Jonge van de gemeente Dronten is te diplomatiek om de buurgemeenten Elburg, Oldebroek en Nunspeet openlijk verwijten te maken over hun aanpak van de vermeende geluidsoverlast van Lowlands. Wel zegt hij met nadruk: „We hebben permanent gemeten en er is geen één overschrijding geconstateerd.”

Het is opmerkelijk: uit de gemeente Dronten zijn slechts vijf klachten binnengekomen over geluidsoverlast van Lowlands. Uit de drie gemeenten aan de overkant van het Veluwemeer kwamen 115 meldingen. „Moet ik daaruit de conclusie trekken: hoe verder weg hoe meer lawaai? Dat lijkt mij een heel bijzonder fenomeen”, reageert Aat de Jonge.

Afspraken niet nagekomen

Het ongenoegen van Aat de Jonge ligt ‘m in het overleg van vorig jaar na Defqon. Mede door de windrichting waren er toen veel klachten over geluidsoverlast van de ‘overkant’. Daarop zijn alle betrokken gemeenten rond de tafel gaan zitten en De Jonge had de indruk dat er goede afspraken waren gemaakt. Deze afspraken zijn de afgelopen weken door Elburg, Oldebroek en Nunspeet niet nagekomen.

Allereerst was volgens de burgemeester afgesproken dat klachten zouden worden gemeld bij de omgevingsdienst OFGV: „Want de gemeente Dronten heeft de controle en handhaving ondergebracht bij de omgevingsdienst.” Het verraste hem, dat de drie gemeenten een eigen meldingsnummer in het leven riepen. „Spijtig toch?”, zegt Aat de Jonge daarover.

Meetpunt in Doornspijk

Daarnaast heeft de gemeente Dronten vorig jaar aangeboden een meetpunt in te richten aan de andere kant van het water. Iedereen was het erover eens dat er in Doornspijk moest worden gemeten.

Bij Lowlands was dat meetpunt er echter niet. Daardoor moeten de overheden het doen met de meetgegevens van de geluidstechnicus van de drie gemeenten. Aat de Jonge heeft daar niet zoveel vertrouwen in: „Dezelfde technische meneer heeft vorig jaar een rapport gemaakt over Defqon en daar zaten gewoon fouten in. Daar waren we het allemaal over eens.”

Met één mond spreken

Nu aan beide zijden van het Veluwemeer niet dezelfde meetmethodes zijn gehanteerd, is het volgens De Jonge moeilijk om conclusies te trekken: „Dat kan pas als we als overheden met één mond spreken.”

De burgemeester ergert zich aan uitspraken als zou Dronten eigen normen hanteren: „Dat is gewoon niet waar! De gemeente Dronten houdt zich zich strikt aan de landelijke richtlijn, die is getoetst door de Raad van State. Dat is dus niet zomaar een eigen verzinsel en er zit zeker geen willekeur in. De Raad van State zegt: die vergunning in Dronten dèugt. Punt!”

Anonieme meldingen

Over de 115 meldingen uit de gemeenten Elburg, Oldebroek en Nunspeet zegt hij: „Ik ken ze niet, maar ik zou ze heel graag willen hebben. Dan gaan we die net zo serieus behandelen als we de zeven eigen klachten hebben behandeld. Daar hebben die mensen recht op. Maar dan wel met naam en toenaam. Op anonieme meldingen en klachten kunnen we niet reageren.”

Hij voegt eraan toe dat de meldingen eigenlijk pas ècht beoordeeld kunnen worden, als ze zijn gebaseerd op overschrijding van objectieve normen: „Daarom zou ik graag zien dat we allebei gebruik maken van de omgevingsdiensten. Daar zitten de deskundigen en die werken met één methode van meten en normstelling.”

Serieus nemen

De drie gemeenten hebben gezamenlijk ruim 73.000 inwoners. Aat de Jonge waagt zich niet aan de stelling dat 115 meldingen weinig is: „Want op het moment dat ik dat zeg, krijg je de reactie van: zie je wel, hij neemt ons niet serieus. En ik wil die meldingen wel degelijk serieus nemen, al zouden het er 2 zijn… Maar dan moeten ze wel via de afgesproken wegen en procedures binnenkomen. En het liefst bij de deskundigen, die het goede antwoord kunnen geven.”

Aat de Jonge zegt niet te weten hoe de miscommunicatie is ontstaan: „Het is jammer, want het overleg na Defqon was heel constructief.” Hij hoopt dat ervan geleerd wordt: „Mijn boodschap is: trek samen op. Als het fout is is het fout en als het goed is is het goed. Zo simpel is het.”

Lowlands