DeDrontenaar.nl

Dinsdag, 26 november 2024

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Niet alleen maar oudere mannen op volkstuinen: „Het wordt steeds meer gemengd”

Niet alleen maar oudere mannen op volkstuinen: „Het wordt steeds meer gemengd”Niet alleen maar oudere mannen op volkstuinen: „Het wordt steeds meer gemengd”Niet alleen maar oudere mannen op volkstuinen: „Het wordt steeds meer gemengd”
Redactie: M.H.

DRONTEN - Volkstuinvereniging De Pionier had komende zaterdag een vrijwilligersdag willen houden. Vanwege het coronavirus is die afgelast. Voor het overige kunnen de volkstuinders nog steeds aan de slag op hun tuinen. Penningmeester Luc Griffioen merkt wel dat de aanmelding van nieuwe leden stokt.

In hoeverre heeft de volkstuinvereniging in Dronten last van de coronamaatregelen?
Luc Griffioen: „We hebben een vroeg voorjaar. Met dit mooie weer lopen er veel mensen op de tuinen. Je merkt dat iedereen een beetje zenuwachtig wordt.”

Maar jullie mogen toch tuinieren?
„Dat wel, alhoewel die anderhalve meter natuurlijk ook voor ons geldt, daar moeten we rekening mee houden. Het betekent bijvoorbeeld dat ons toiletgebouw dicht is. En we hebben een schuil- en ontmoetingsplek waar mensen gewoonlijk kunnen zitten. Dat mag nu niet. Het is vooral een kwestie van het onderling goed regelen.”

Hoe groot is jullie vereniging?
„We verhuren ruim zeshonderd are aan in totaal 320 leden. Die zijn verdeeld over drie volkstuincomplexen: in de woonwijken De Fazant, De Landmaten en de Munten. Het zijn drie prachtig gelegen en goed onderhouden locaties met ruime mogelijkheden om datgene op de tuin te doen wat de volkstuinder graag wil: telen, genieten en vrijheid voelen.”

Wat is voor de meesten de beweegreden? Het tuinieren zelf of de opbrengst?
„Als het wat moet oplevereveren, dan moet je het héél goed regelen. Voor de meesten is het hobby. Natuurlijk haal je er in de loop van het seizoen verse groente van af. Maar het belangrijkste is: je kunt doen wat je wilt en je werkt in een omgeving waar je zelf in de hand hebt wat er gebeurt. Zolang je zelf niets spuit, heb je onbespoten groenten.”

We begrijpen dat jullie nieuwe tuinders kunnen gebruiken.
„Ja, je merkt veranderingen, vooral op ons grootste complex, De Munten. De ouderen, de polderpioniers, zeggen zo zachtjesaan een deel van hun tuin op of soms zelfs de hele tuin.”

Er zijn geen wachtlijsten?
„In het verleden wel. Momenteel loopt het niet zo snel met nieuwe aanmeldingen. Misschien heeft dat te maken met de corona. We hebben alleen nog een wachtlijst voor De Landmaten. Op de beide andere complexen hebben we in totaal nog zo’n twintig are te huur, soms met een schuurtje erop.”

Hoeveel grond moet je huren?
„Een halve are is het minste, maar de meesten huren één of twee are. Twee is ook het maximum.”

En wat kost het?
„Per are 20 euro per jaar. Daarnaast betaal je 5 euro per jaar aan de vereniging en aan het begin een eenmalige borgsom van 80 euro. Dat laatste hebben we gedaan zodat iedereen ook z’n verantwoordelijkheid neemt als-ie ermee stopt.”

Is het houden van volkstuinen vooral een ‘sport’ voor senioren?
„Nee hoor, we hebben genoeg jongere enthousiaste tuinders. Het wordt steeds meer gemengd: jong en oud, mannen en vrouwen, Nederlanders en mensen met een buitenlandse achtergrond. Dat is mooi, want je leert van elkaar. Vlakbij mijn tuin zit bijvoorbeeld iemand die oorspronkelijk uit Bosnië komt. Daar krijg je weer tips van die je van een ander niet hoort. Dat is leuk!”

Hoe bent u er zelf in beland?
„Ik heb vroeger ook een volkstuin gehad. Toen we naar Dronten zijn verhuisd, heb ik het hier vier jaar geleden weer opgepakt. En ik ben in het bestuur gekomen doordat de vorige penningmeester er na drie termijnen mee moest stoppen. Ik heb een financiële achtergrond en tsja… dan kom je wel eens in beeld. Dat hoort er wat mij betreft ook bij als je lid bent van een vereniging.”

Informatie: