DRONTEN - Ze maken al een paar weken gebruik van de nieuwe locatie. Toch staan Tineke Boelens (64) en Theun Koppen (61) besluiteloos op de gang. Waar is de sportzaal nou toch ook alweer? Hoewel het ze niet is aan te zien, wordt hun leven drastisch beïnvloedt door niet-aangeboren hersenletsel. En een nieuwe omgeving voor hun dagbesteding is met een haperend korte termijngeheugen voor de twee vrouwen geen sinecure.
Jarenlang huisvestte InteraktContour de Dronter dagbesteding voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel in een piepkleine locatie aan de Wisentweg. Al die tijd werd gezocht naar een nieuwe plek en uiteindelijk is die betrokken op het Agripark.
„Het viel niet mee om iets passends te vinden”, vertelt begeleider Patrick Vallant. „Het moet goed toegankelijk zijn voor rolstoelen, groot genoeg en op de begane grond. Ook de bereikbaarheid is belangrijk.”
Heerlijk rustig
Dat komt allemaal bij elkaar in een ruimte achter Kinderopvang Dronten. Er zijn twee werkplaatsen, een sportzaal en een ontmoetingsruimte ingericht. „En het is hier heerlijk rustig.”
Gemiddeld komen er vijftien cliënten per dag. Tineke Boelens spendeert drie en een halve dag per week bij de dagbesteding, Theun Koppen is er anderhalve dag per week. „Het ligt aan de indicatie die ze krijgen”, legt Vallant uit.
Aangeboren propje
Bij Tineke Boelens gooide een hersenbloeding dik twintig jaar geleden haar leven overhoop. Theun Koppen weet niet meer precies wanneer zij haar hersenletsel opliep. „Door een groeiend aangeboren propje in mijn hoofd kwam ik in coma.” Het is al lang geleden, dat weet ze wel.
Van twee vrouwen die alles konden veranderden ze in mensen die veel begeleiding nodig hebben. „Soms vind ik het jammer dat mensen aan de buitenkant niet kunnen zien dat ik wat heb”, vertelt Tineke Boelens.
Dagbesteding belangrijk
Ze woont in De Regenboog omdat het zelfstandig niet meer lukte. Theun Boelens woont, met begeleiding, wel zelfstandig. De dagbesteding is voor de twee dames uit Dronten belangrijk.
„Je hoeft hier niet op je tenen te lopen. Ze beschermen je een beetje en het geeft mij wel een familiegevoel”, vertelt Tineke. Theun houdt zich er veel bezig met borduren. “En koken. Dat doe ik graag.”
Ander leven
Op dit moment vangt InteraktContour er tegen de veertig mensen op. Mensen die door een ongeluk, een hartinfarct, hersenbloeding, tumor of welke oorzaak dan ook hersenletsel oplopen krijgen vaak van het een op het andere moment een ander leven. De dagbesteding richt zich op verbetering, maar vooral op het behoud van functies.
„Het brede publiek heeft vaak geen idee wat de impact van zoiets is. Het zet echt je leven op de kop”, weet Patrick Vallant. „En het kan jou en mij binnen een minuut zomaar gebeuren.” De gevolgen zijn verschillend. Gedragsverandering, een aangetast korte termijngeheugen, tot niet meer kunnen spreken of moeilijk bewegen, het kan allemaal.
Belangrijke elementen
Dagstructuur, sociale contacten, stimulering en lichaamsbeweging, het zijn belangrijke elementen bij de dagbesteding. Patrick: „Het is meestal een illusie dat mensen beter worden, dat zit er na een bepaald punt niet meer in."
„Is er nog winst te halen dan is er een gericht behandelprogramma. Daarna ligt de nadruk op dagbesteding. Het is een chronisch iets en behouden wat je hebt is vaak het belangrijkste waar we hier, volgens een methodiek, aan werken.” Hij doet dat met zijn drie collega’s en een fiks aantal vrijwilligers. “Die zijn belangrijk.”
Geen open dag
Hij kan er meer gebruiken. Een open dag houden om de nieuwe locatie te laten zien en nieuwe krachten te werven zit er echter niet in. „Dat brengt teveel onrust voor onze cliënten. Veel prikkels, dat gaat niet.”
Daarom zijn het rustige tempo en een kalme aanpak van belang. Tineke en Theun zijn er blij mee. „Je mag hier zijn zoals je bent. Er is geen druk. Dat is goed, want daar kunnen we niet tegen.”