DRONTEN - De medewerkers van het Asielzoekerscentrum in Dronten hebben niet al te veel overredingskracht nodig om de bewoners te overtuigen van het belang van de coronamaatregelen. „Iedereen in de wereld snapt wat er aan de hand is”, zegt locatiemanager Pieter Deinum.
Deinum werkte voorheen in het AZC in Luttelgeest en neemt tijdelijk in Dronten de taken van locatiemanager Elsa van der Hoek waar. „Het is een hele bijzondere en leerzame periode om een locatie te leiden”, vertelt hij.
Zijn er op het AZC in Dronten al coronagevallen?
Pieter Deinum: „Er zijn wel wat mensen geweest met griepklachten. Dat is door onze medische dienst meteen onderzocht en daar is niets uitgekomen. We hebben dus geen vastgestelde coronagevallen.”
Zijn die verdachte situaties officieel getest?
„Nee, niet officieel. Ze zijn wel bij de huisarts geweest en die heeft aan de hand van de symptomen de diagnose gesteld dat het geen corona was.”
Zijn jullie erop voorbereid als er wel corona uitbreekt?
„We hebben in ieder geval één quarantainebungalow, maar op zich hoeft dat niet eens meer. Mocht er iemand met corona zijn, dan kan die volgens de RIVM-richtlijn in de eigen woning in quarantaine.”
Helpt het dat de bewoners op het AZC in Dronten niet zo dicht op elkaar zitten?
„We hebben inderdaad het geluk dat we zelfstandige woonruimtes hebben. Je hebt ook locaties met gemeenschappelijke keukens, badruimtes en toiletten. Wij hebben maximaal acht personen per bungalow: soms één familie, soms van meer families.”
Zitten jullie helemaal vol?
„We hebben een capaciteit van 1.000 bewoners en we zitten op dit moment rond de 890. Verder heb ik ook de indruk dat sommige bewoners bij vrienden of familie verblijven sinds de corona. Dat lost deels de druk in de woonruimtes op.”
Er is momenteel geen in- en uitstroom van asielzoekers?
„Inderdaad. Als zich nieuwe asielzoekers melden, dan worden ze getest op coronaverschijnselen en gaan ze naar Zoutkamp voordat ze de procedure in gaan. Er zijn dus binnen ‘COA-land’ op dit moment geen reisbewegingen.”
Hoe worden de bewoners op de hoogte gehouden?
„Het is een mondiale uitbraak, dus iedereen krijgt via de eigen kanalen in de eigen taal informatie. Vanuit het COA verspreiden we informatie over wat corona is en wat je eraan kunt doen via de kabelkrant en via onze website.”
Zijn er nog activiteiten op het terrein?
„Nee, we hebben alle activiteiten, alle trainingen en alle recreatie stopgezet. Bezoek staan we niet toe. We weten dat het vervelend is, maar het risico is te groot.”
Hebben jullie maatregelen moeten nemen om samenscholingen te voorkomen?
„We hebben de volleybalnetten weggehaald, er zijn linten gespannen, maar het is vooral een kwestie van veel uitleggen. Je ziet hetzelfde als wat ik ook in mijn woonplaats zie: naarmate de tijd vordert willen mensen wat dòen. Sporten bijvoorbeeld. Als we dat zien, gaan we er meteen op af. Daarvoor hebben we extra beveiligers op het terrein.”
Zijn die beveiligers daar druk mee?
„Dat valt op zich wel mee. Dit weekeinde hebben ze twee of drie keer moeten ingrijpen omdat een groepje toch aan het voetballen was.”
Hebben de beveiligers sanctiemogelijkheden?
„Het zijn geen BOA’s, de sanctiemogelijkheden liggen bij het COA. Tot nu toe zijn sancties niet nodig geweest. Iedereen in de wereld snapt wat er aan de hand is, het is niet iets dat bijvoorbeeld alleen in Flevoland speelt. Het is raar om dat een ‘voordeel’ te noemen, maar het zorgt er wel voor dat iedereen snapt waar het om gaat.”
Onderwijs-op-afstand is met een taalbarrière en misschien het ontbreken van voldoende laptops extra lastig. Hoe wordt dat geregeld?
„We hebben WiFi op de locatie en die is vanaf vandaag verstevigd omdat het onderwijs heel veel online aanbiedt. De middelbare school brengt geprint lesmateriaal rond. De lagere school heeft zelf laptops en die hebben ze uitgeleend, zodat iedere basisschoolleerling les kan krijgen. Dat werkt prima.”
De bewoners hebben waarschijnlijk geen Netflix. Slaat de verveling niet toe?
„Netflix kan het netwerk niet aan, nog los van de betaling. We hebben spelletjes rondgebracht, er komt een tekenwedstrijd voor de kinderen. En er is nog wat zelfwerkzaamheid dat door kan gaan, zoals het opruimen van het terrein en het legen van de vuilnisbakken. Voor de rest merk ik niet zoveel van verveling. Het leidt in ieder geval niet tot onrust op het centrum. Iedereen begrijpt kennelijk dat het pure noodzaak is.”
Krijg je geluiden van hoe de bewoners zich opstellen als ze buiten het AZC zijn?
„We hebben nauw contact met de wijkagenten in Kampen en Dronten en die geven aan dat ze zich soms in winkels niet aan de afstand houden. Maar ja… dan is het al gebeurd en wij zijn daar niet bij. Eerlijk gezegd: ik vind het bij mijn eigen supermarkt op het ogenblik ook niet prettig om te verblijven. Dat heeft niets met nationaliteit te maken.”
Wat doen jullie verder om besmetting te voorkomen en deze tijd door te komen?
„Er is veel overleg met onze partners: met de scholen, met vluchtelingenwerk, met de GGD, met onze eigen medische dienst, met de Dienst Terugkeer en Vertrek. Het is een proces dat we continu aanpassen, bijvoorbeeld aan de hand van ervaringen bij AZC’s elders. Uiteindelijk is deze situatie voor iedereen nieuw.”