DRONTEN - Stichting Onder Dak Gehandicaptenberaad Dronten gaat de komende maand het onderkomen aan de Lancasterdreef verlaten. Het gebouw wordt gesloopt. Voorzitter Judy Koopman benadrukt dat de stichting zelf gekozen heeft om zonder gebouw verder te gaan en dat de gemeente geen blaam treft.
Het gebouw aan de Lancasterdreef is niet jullie eigendom?
Judy Koopman: ,,Nee, wij hebben het als noodoplossing gekregen van de gemeente. Die vonden dat wij een ruimte verdienden. Eigenlijk moest dit gebouw al vanaf het begin plat. Alles bij elkaar hebben wij er toch een jaar of 9 in gezeten, dus de gemeente is uiterst coulant geweest.”
Waarom houdt het nu op?
,,Het gebouw is al lang afgeschreven en er moet zó veel onderhoud aan gedaan moet worden, dat wilde de gemeente niet meer doen. Wij mogen er officieel nog anderhalf jaar blijven zitten, maar we hebben zelf de knoop doorgehakt. We hebben gezegd: we moeten er tòch uit, laten we maar vast aan het idee wennen. In deze rustige zomerperiode hadden we de tijd om alles te regelen.”
Jullie gaan er dus al op korte termijn uit?
,,We zitten er nog tot eind september in en de buitenschoolse opvang tot eind oktober. Waarschijnlijk is het dan net te laat om gras in te zaaien, dus het is nog even afwachten wanneer het precies plat gaat. In ieder geval zal de gemeente het niet al te lang leeg laten staan, ook al omdat het naast het Johan Cruyff Court ligt.”
Waar gaat Onder Dak nu naartoe?
,,We hebben een opslagruimte gehuurd voor ons archief en de spullen van onze activiteiten en werkgroepen. Cursussen gaan we geven in De Regenboog en voor incidentele activiteiten moeten we misschien af en toe een zaal huren.”
Gaan jullie op zoek naar een nieuw vast onderkomen?
,,Nee. Mocht het Ichthus College ooit vrijkomen, dan zou dat een ideale ruimte zijn voor allerlei organisaties. Maar dat gaat waarschijnlijk nooit gebeuren. Een zelfstandig onderkomen zien we niet meer zitten, want dan moet je als kleine organisatie zelf weer zorgen voor beveiliging, schoonmaak, het betalen van alle rekeningen en de hele rataplan.”
Dat klinkt bijna als een opluchting…
,,In sommige opzichten wel. Aan de andere kant ben je ook een beetje weemoedig. Ik was voorzitter van een organisatie met een eigen gebouw. Dat klonk natuurlijk goed.”
Jullie gaan vanaf nu een ambulant leven leiden?
,,Noem het maar een rijdend leven, want de meesten lopen niet zo best. Kleine vergaderingen kun je ook bij iemand thuis houden, grote vergaderingen misschien op het Serviceplein of in De Meerpaal. En voor voorlichtingsbijeenkomsten enzo krijgen we meestal subsidie. We moeten gewoon goed nadenken, goed plannen. Veel van onze vrijwilligers hebben de tijd niet meegemaakt dat je met z’n tienen in een huiskamer zat te vergaderen, maar ze zullen er achter komen dat dat ook best gezellig is. De tijd staat niet stil, we moeten gewoon door.”
U neemt de gemeente dus niets kwalijk?
,,Nee hoor, we hebben niets te klagen over hoe de gemeente met ons meedenkt en over hoe we gesubsidieerd worden. Gezien alle bezuinigingen moeten we er wel ernstig rekening mee houden dat die subsidies minder worden. En rond ons gebouwtje heeft de gemeente dus ook helemaal geen vervelende rol gespeeld. Wij snappen dat ze geen geld blijven stoppen in een gebouw dat op instorten staat.”