DRONTEN - Het is heel bijzonder als de directeur van de Dierenbescherming de officiële opening verricht van een pluimveestal. Toch gebeurt het bij de Aeres Hogeschool Dronten. De nieuwe praktijkstal aan de Wisentweg voldoet namelijk aan de strengste eisen van leefbaarheid voor de kippen. „Studenten moeten hun eigen keuzes maken”, zegt lector Ruud Zanders daarover, „Maar wij willen in ieder geval laten zien dat er méér aspecten zijn dan kostprijs en wereldhandel.”
Ruud Zanders is sinds vier jaar verantwoordelijk voor het lectoraat ‘gezonde pluimveehouderij’ in Dronten. Het is niet een heel populaire studierichting. „Koeien, dàt is traditioneel de grootste richting”, weet Zanders, „Maar veel van die studenten komen uiteindelijk in de varkens of het pluimvee terecht, want er is veel werkgelegenheid in de pluimveehouderij. De sector zit te springen om mensen, ook internationaal.”
Tussen de kippen
„Zelf ben ik geboren en getogen tussen de kippen.” Ruud Zanders komt uit Oirlo, vlakbij Venray. „De gemeente met het grootste aantal kippen.” Nog steeds werkt hij in Limburg drie dagen in de week in het bedrijfsleven. De rest van de werkweek is hij in Dronten te vinden.
„Tot voor kort wist niemand dat wij deze pluimvee-opleiding hadden. Dat begint te veranderen. Dronten is een naam aan het vestigen en dat wordt versterkt door onze nieuwe stal. Een praktijkstal bij een school… ik ken geen enkele school die dat heeft. Dronten steekt haar nek uit en dat wordt ook in de sector gewaardeerd.”
Onderzoek
Voor een serieuze opleiding is onderzoek belangrijk. In de vakpers werd recentelijk gesteld dat het pluimvee-onderzoek nagenoeg verdwenen is in Nederland. Juist in de nieuwe praktijkstal denkt de lector onderzoek te kunnen doen: eigen onderzoeken, maar ook kortdurende opdrachten voor het bedrijfsleven.
Waar moeten we dan denken? „Kippen eten vooral soja afkomstig uit Zuid-Amerika. Daar moeten we van af. Daarom doen we bijvoorbeeld onderzoek naar insecten als alternatief, onderzoek naar Europees geteelde soja en onderzoek naar grasklaver als eiwitbron”, antwoordt Zanders.
Klein stalletje
Hij erkent dat aan de Wisentweg slechts een klein stalletje is neergezet. „We hebben duizend kippen, terwijl een gemiddelde pluimveehouderij in Nederland 60- à 70.000 kippen heeft. Maar de stal biedt ons wel voldoende mogelijkheden om de praktijk na te bootsen.”
De oude stal was een traditionele scharrelstal van twintig jaar oud, die niet meer voldeed. Het bouwen van de nieuwe stal heeft veel tijd in beslag genomen, omdat de studenten een grote invloed hadden. En studenten zijn nu eenmaal niet fulltime beschikbaar.
Ruud Zanders is in zijn nopjes met het resultaat. „Duurzaam en maatschappelijk verantwoord”, zegt hij trots, „Er zijn in Nederland maar een stuk of vijf stallen met drie sterren van de Dierenbescherming. En dat aspect is ook weer interessant als het gaat om marketing: hoe verkoop je driesterreneieren, hoe vermarkt je de producten?”
Open huis
De inwoners van Dronten kunnen op dinsdag 13 juni kennismaken met de stal. Aansluitend op de officiële opening om 14 uur is er een open huis aan de Wisentweg 13.