DRONTEN/BIDDINGHUIZEN – Een luisterend oor van iemand die precies weet wat het is, dat is de belangrijkste functie van de vereniging Ouders Overleden Kind (OOK). „Je hebt aan een half woord genoeg, je herkent het verhaal”, vertelt Annemieke van Baal. „En soms heb je dat halve woord niet eens nodig”, vult Ina de Weerd aan.
De een, Ina, komt uit Biddinghuizen, is bestuurslid van de vereniging en trekker van het bieden van activiteiten in Flevoland en de Noordwest Veluwe. Annemieke uit Dronten is vrijwilliger voor OOK. Beiden hebben ze een kind verloren en weten ze hoe belangrijk de zelfhulporganisatie is. „Na een paar jaar hebben veel mensen in de omgeving toch iets van, nou weten we het wel… Dat heb je met lotgenoten nooit.”
Melissa en Thijs
Zoon Thijs van Annemieke van Baal overleed ruim vijf jaar geleden op 16-jarige leeftijd door een kransslagaderprobleem geheel onverwacht. Dochter Melissa van Ina de Weerd stierf tien jaar geleden op 19-jarige leeftijd door een eenzijdig ongeval. Ze raakten betrokken bij de vereniging, vonden er steun en zetten zich er nu voor in om anderen op de zelfhulpgroep te wijzen en activiteiten te organiseren.
Want ze merken dat veel ouders, die een kind verliezen, niet weten van het bestaan van OOK. „Natuurlijk, er zijn genoeg mensen die er geen behoefte aan hebben. Dat is prima. Maar als je er wel over wilt praten, als het je helpt om je gevoelens te delen met mensen die weten wat het is, dan kun je op allerlei manieren bij OOK terecht”, vertelt Ina de Weerd.
Lotgenotencontact
Zo is er jaarlijks een weekend, een landelijke dag, is er een zelfhulplijn waar een op een met een vrijwilliger gepraat kan worden, zijn er gespreksgroepen en worden er activiteiten georganiseerd. Annemieke van Baal: „Ik vind dat lotgenotencontact prettig. Als je dit hebt meegemaakt weet je dat het niet ophoudt, dat dit over tien, twintig, dertig jaar er nog steeds is. Het is er altijd, het gaat niet weg. Dat merk je bij alles. Als je het niet hebt meegemaakt, heb je geen benul.” „Het leven van mijn gezin heeft een voor en na 15 juli 2010, het is zo’n ijkpunt”, vult Ina aan.
Niets hoeven uitleggen, dat is een belangrijk voordeel van OOK, vinden ze. „Alles is goed. Je hoeft het er niet over te hebben, je hoeft niet te komen als je dat niet wilt. Ieder verhaal is anders en iedereen gaat op z’n eigen manier met het verlies om.”
Gemis aan activiteiten
Het gemis aan activiteiten in de buurt stak hen. Ina de Weerd besloot, samen met een lid uit Ermelo, de regio Flevoland en Noordwest Veluwe op te krikken. „De vereniging is opgedeeld in regio’s. De laatste jaren is in deze regio niet veel op poten gezet.
Margo uit Ermelo en ik hebben het op ons genomen om bijeenkomsten en activiteiten te organiseren”, vertelt Ina de Weerd. „Vorig najaar zijn we begonnen met een wandeling in Ermelo en daarna hadden we voor dit voorjaar het een en ander op het programma staan.”
Activiteiten
Corona gooide roet in het eten en daarom staan er nu voor het najaar de nodige activiteiten op het programma. „We weten wel zeker dat er veel mensen in de gemeente Dronten een kind hebben verloren. Je hoort het zo weinig, maar het is er wel. We willen hen wijzen op de mogelijkheid van het lotgenotencontact.”
„Het is echt niet altijd zwaar, lang niet altijd een en al ellende. We doen het samen en als je behoefte hebt aan dat contact, dan kun je bij de vereniging terecht. Dat geldt voor de moeder van een doodgeboren kind of een vader van tachtig, die zijn zestigjarige zoon verliest. Het blijft je kind. Altijd.”
Wandeling OOK
Vanaf dit najaar is het de bedoeling maandelijks een OOK-activiteit te houden, die is bestemd voor inwoners van Flevoland en de Noordwest Veluwe. De eerste bijeenkomst is een wandeling in het Natuurpark in Lelystad op zondag 20 september. Op 24 oktober komt Ada de Jong (meisjesnaam Kok) een lezing houden in Het Koetshuis In Biddinghuizen. Zij schreef een boek over het overlijden van haar zoon en man.
Aanmelden mag, maar ook zonder aanmelding zijn de activiteiten te bezoeken. Lid zijn van de vereniging is niet nodig. Alle informatie over OOK en alle activiteiten zijn te vinden op www.oudersoverledenkind.nl. Wie vragen heeft kan bellen met Ina de Weerd, telefoon 06 - 2376 2800.