DRONTEN - De World Scout Jamboree wordt eens in de vier jaar gehouden. Maar kom bij Rachel Hartemink niet aan met een vergelijking met de Olympische Spelen. Want als de Jamboree iets niet is, dan is het competitief. „Het gaat mij om het Jamboree-gevoel: een grote stad waar iedereen aardig is en respectvol met elkaar omgaat.”
Rachel heeft dat gevoel al een keer ervaren: drie jaar geleden in Japan. In principe is daarmee voor haar de kous af, want als scout mag je maar één keer in je leven deelnemen aan de World Jamboree. Net als Jeroen Dam, die er in Japan ook bij was, heeft ze echter een omweg gevonden om ook volgend jaar in de Verenigde Staten van de partij te zijn: ze gaan deze keer als begeleider.
De beide 18-jarige Drontenaren bereiden zich momenteel tijdens een aantal kennismakingsweekeinden voor op hun nieuwe Jamboree-avontuur. In totaal komen er volgend jaar 50.000 scouts bij elkaar in West Virginia. Daaronder 700 uit Nederland, 16 uit Flevoland en 4 van de Flevo-Scouts uit Dronten: 2 scouts en 2 begeleiders.
Sinds zijn vijfde
Jeroen zit al sinds zijn vijfde op scouting. „Ik was op zoek naar een sport, een vriendje zat op scouting in en ik ben met hem meegegaan.” Rachel is enthousiast gemaakt door haar moeder: „Die heeft vroeger in Groningen leiding gegeven.”
Ze zijn nooit meer weggegaan. „De gezelligheid, dat is voor mij het belangrijkste”, legt Rachel uit. „Leuke dingen doen, samen met anderen”, voegt Jeroen eraan toe.
Appeltaart bakken
Rachel maakt deel uit van de Explorers: „Dat is de speltak voor tussen de 15 en 18 jaar. Wij hebben elke vrijdagavond opkomst en in tweetallen organiseren we die avonden bij toerbeurt. Wat we doen? Dat kan van alles zijn. Dat varieert van appeltaart bakken op een kampvuur tot kanoën.”
Jeroen zit bij de Albert Schweitzer Stam voor 18- tot 21-jarigen: „Wij hebben onze opkomst op vrijdag- of zaterdagavond en we doen ongeveer hetzelfde als de Explorers, alleen vaak net iets uitdagender.”
Iedere keer groter
De Jamboree is iedere vier jaar het hoogtepunt op de kalender van de scoutingwereld. In 1995 werd het in Biddinghuizen gehouden met tegen de 30.000 deelnemers. „Het wordt iedere keer groter”, legt Jeroen uit, „Het is een evenement voor scouts van 14 tot 18 jaar uit de hele wereld, een culturele activiteit, waarbij het erom gaat dat je elkaar en elkaars cultuur leert kennen.”
„Japan was een hele leuke tijd en een geweldige ervaring”, blikt Rachel terug. „We waren met z’n vijven uit Dronten”, vult Jeroen aan, „Alleen het samen voorbereiden was al heel leuk. We hebben heel veel acties gedaan om geld te verdienen.”
Japans badhuis
De Jamboree in Japan duurde tien dagen en daarnaast hebben ze rondgereisd door het land van de rijzende zon. „Een héél mooi land met een héél andere cultuur dan in Nederland”, heeft Jeroen ervaren. Rachel vond vooral het verblijf in een gastgezin een bijzondere ervaring: „Bijna niks is hetzelfde als hier. Vooral het bezoek aan een badhuis vond ik superleuk.”
Omdat ze zelf de Jamboree nog een keer wilden ervaren èn omdat ze het anderen gunnen, hebben ze zich aangemeld om er volgend jaar als begeleider bij te mogen zijn. Ze moesten zichzelf presenteren in Den Bosch. Die selectie hebben ze overleefd en sindsdien zijn er weekeinden voor kennismaking en instructie.
Hard aan ’t werk
Daarnaast zijn ze hard aan het werk, want ze moeten de deelname en de reis helemaal zelf ophoesten. Jeroen werkt bij Albert Heijn in Swifterbant. Rachel doet dit jaar haar Vwo-examen en gebruikt de extra lange vakantie om aan de slag te gaan bij Walibi.
Het is nog niet bekend welke taken ze krijgen in Amerika. In ieder geval gaan ze niet samen aan het werk: „Want het is juist de bedoeling dat je andere mensen en andere culturen ontmoet; alleen met Nederlanders samenwerken zou saai zijn.”
Waar kijken ze het meest naar uit? „De hele Jamboree-beleving”, antwoordt Jeroen, „Niet naar één specifiek ding: het gaat om de hele sfeer, de hele ervaring.”