DRONTEN - ,,Heel gek, na een kwartier heb je niet eens meer door dat je dat ding op hebt. Dan zit je ècht in die wereld.” Rudy Travaille (15) uit Dronten was tijdens de Meerpaaldagen vrijwilliger bij de Virtual Reality Experience. Hij liet kinderen kennismaken met de VR-bril.
Toen aan de vrijwilligers van de Meerpaaldagen werd gevraagd wat zij tijdens het evenement het liefst wilden doen, stond Rudy vooraan om zich aan te melden voor de VR Experience. ,,Want dat zit wel in mijn hoekje.”
Hij maakte gretig gebruik van de mogelijkheid om aan het eind van de dag eerste dag zelf uit te proberen. ,,We zijn er wel meer dan een uur bezig geweest.”
Gebouwen in 3D
De VR Experience werd tijdens de Meerpaaldagen verzorgd door François Le Roy uit Almere. ,,Omdat ik het leuk vind om aan kinderen te laten zien”, vertelt hij. Le Roy is van oorsprong bouwkundig tekenaar, maar richt zich nu vooral op nieuwe technieken. Zo voert hij gebouwen in 3D in, zodat de klanten van bijvoorbeeld architecten en projectontwikkelaars door zo’n gebouw kunnen lopen.
Kinderen gingen tijdens de Meerpaaldagen met de VR-bril op zitten en reden dan bijvoorbeeld door een achtbaan. De vrijwilligers moesten attent zijn, omdat de kinderen regelmatig dreigden om te vallen.
François toonde ook technieken waarbij de kinderen konden rondlopen in een gebied van 3,5 bij 3,5 meter: ,,Als je een digitale auto hebt, dan kun je om die auto heen lopen. Je hebt bovendien een controller, waarmee je bijvoorbeeld de deur open kunt doen. Je kunt er in gaan zitten en rondkijken. Dat is ècht een beleving.”
Liever ganzenborden
Waarom verzorgt hij deze beleving uitgerekend voor kinderen? ,,Omdat kinderen het makkelijker oppakken, die vinden het normaal”, antwoordt Le Roy, ,,Oudere mensen zeggen: vroeger speelden we gezellig ganzenbord en nu zit iedereen met een koptelefoon op, met een mobieltje in de hand en nu zelfs met brillen op. Dat vinden ze toch een beetje raar.”
De Almeerder vindt het leuk om mensen te laten kennismaken met nieuwe technieken. Tegelijkertijd zijn die technieken volgens hem helemaal niet zo nieuw: ,,Zestig jaar terug had je al de viewmaster, waarmee je 3D-opnames kon zien. Met die techniek is jarenlang niets gedaan, omdat je een hulpstuk nodig had om het goed te kunnen bekijken. Pas recentelijk is het weer opgepakt en nu gaan de ontwikkelingen opeens enorm snel.”
Rudy Travaille ervaart ondertussen dat de kinderen het fantastisch vinden: ,,Iedereen is verrast dat het zo realistisch is.”