DRONTEN - Het is een trieste ochtend. Reden voor veel ouders om hun kroost in de auto naar de basisschool in Dronten-west te brengen. Het leidt tot een verkeerschaos. Het nabijgelegen gezondheidscentrum klaagt, de scholen beseffen het en de politie is zichtbaar aanwezig. Maar een oplossing lijkt niet zomaar voorhanden.
„We zijn er natuurlijk niet blij mee”, biecht directeur Ludo van Doornik van De Klimboom op, „De piek met halen en brengen is heel vervelend, zowel voor de ouders als voor de leerkrachten die geen plek kunnen vinden. Je merkt ook dat mensen een kort lontje hebben als het druk is.”
Gesprek met gemeente
De directeur van De Klimboom heeft contact gezocht met de gemeente om de zaak te bespreken. De afspraak staat gepland voor na de kerstvakantie: „Wij denken bijvoorbeeld aan een kiss-and-ride, waar auto’s niet hoeven te parkeren. Ik heb de gemeente gevraagd om daarin met ons mee te denken.”
Inzet bij die gesprekken is voor Van Doornik in de eerste plaats de veiligheid van de kinderen: „Want het leidt nu tot onveilige situaties. Het is donker, ruiten zijn beslagen en alles rent maar om die auto’s heen.” Hij is blij dat het tot nu toe nog niet tot ongelukken heeft geleid.
Lopend of op de fiets
Collega Adrietta Bos van De Zevensprong constateert dezelfde problemen. Zij probeert kinderen èn teamleden aan te sporen om lopend of op de fiets naar school te komen: „En we kaarten het regelmatig aan bij de gemeente en politie.” Die stellen echter dat de scholen het zelf in onderling overleg moeten oplossen.
„Ik ben het met iedereen eens die zegt dat het een probleem is en dat het aangepakt moet worden, maar een èchte goede oplossing hebben we nog niet gevonden. Als ù iets weet...” Het enige wat Adrietta Bos kan bedenken is, dat de drie scholen op verschillende tijden beginnen met de lessen.
Het is allemaal gedrag
De Zevensprong-directeur beseft dat de werkelijke oplossing bij de ouders ligt: „Het is allemaal gedrag. Ik snap het ook wel: als je gelijk door wilt naar je werk, dan is het makkelijk om even de auto te pakken en je kind te brengen.”
Surveillerende politie-agenten zien het probleem ook. Op verzoek van ouders zijn zij regelmatig zichtbaar aanwezig. Ze spreken ouders aan op hun parkeergedrag, maar ook zij zien één-twee-drie geen oplossing.
Zelfs invalidenparkeerplaatsen
Bij het nabijgelegen gezondheidscentrum vertelt praktijkmanager Roelanda Brizic dat het onderwerp hoog op het prioriteitenlijst staat. Zij merkt dat er vaak geen parkeerplaatsen voor patiënten zijn: „Het probleem wordt steeds nijpender, zeker bij slecht weer. Alles staat dan vol, zelfs op invalidenparkeerplaatsen wordt geparkeerd.”
De politie is deze week nog bij het gezondheidscentrum naar binnen gelopen. Brizic heeft geopperd om een aantal parkeerplaatsen te reserveren voor patiënten van het gezondheidscentrum.
Smeekbede
„We horen van ouderen en mensen die slecht ter been zijn, dat ze liever geen afspraak willen als de scholen aan of uit gaan. En het is natuurlijk sneu als mensen hun afspraak missen doordat ze hun auto nergens kunnen parkeren.”
De praktijkmanager heeft dinsdag een smeekbede gestuurd naar de drie schooldirecteur: „Ik heb ze gevraagd om alsjeblieft rekening te houden met oude en zieke mensen.”