DRONTEN - Vanuit het voormalige pand van Miller & Monroe start winkelcentrum Suydersee de komende week met een bezorgdienst. Het is een landelijke proef, mogelijk gemaakt door TNO met financiële steun van de Rijksoverheid.
De landelijke onderzoeksorganisatie TNO is bezig met diverse experimenten, waarbij ze ondernemers helpen in de coronacrisis. Onderdeel is het opzetten van een website voor een winkelcentrum in combinatie met een bezorgdienst. Gedurende drie maanden wordt gekeken wat hiervoor de mogelijkheden zijn.
Serieus
Op het moment dat ze in Dronten lazen over deze proef, is er meteen contact opgenomen met TNO. „En zo is het van de grond gekomen”, zegt centrummanager Leo Hoksbergen van stichting DOES, „We zitten nog helemaal aan het begin, maar het begint nu serieus gestalte te krijgen.”
„We leggen momenteel de contacten met de ondernemers. Er is al een behoorlijk aantal ondernemers dat heeft gezegd mee te willen doen. Zij gaan gezamenlijk het online platform vullen met hun producten. We hopen dat het in de loop van de komende week gaat draaien.”
Het hele project en met name de logistiek wordt opgezet en begeleid door TNO. „Het is de bedoeling dat er een aantal dagen per week bezorgd wordt en op meerdere momenten per dag. Dat zijn we nog aan het uitwerken.”
Een stap verder
Het is niet het eerste plan van stichting DOES om de winkeliers te helpen in deze crisistijd. Zo werden allerlei initiatieven al verzameld op de website van Suydersee. „Maar in feite is dat alleen een overzicht van alle ondernemers die iets met bezorgen of afhalen doen. Nu gaan we een stap verder: we maken een soort online warenhuis voor Suydersee.”
De ondernemers kunnen hun artikelen plaatsen op een webshop. Alle bestellingen worden verzameld in het voormalige pand van Miller & Monroe op de hoek van Het Ruim en De Helling. Van daaruit wordt het bezorgd bij de klanten.
Landelijke partijen
„Het unieke is, dat het een landelijke pilot is en dat betekent dat er ook allerlei landelijke partijen aan meedoen”, legt Hoksbergen uit. Naast TNO zijn dat bijvoorbeeld Fietskoerier.nl en Dockr, een bedrijf met elektrische bakfietsen en tuktuks.
TNO heeft voor het opzetten van deze ‘proeftuin’ budget gekregen van de Rijksoverheid. Ook de stichting DOES investeert in het plan en de winkeliers steken er tijd in. Dockr stelt kosteloos de vervoermiddelen beschikbaar: „Iedereen doet wat om het van de grond te krijgen.”
Leo Hoksbergen ziet het helemaal zitten: „Het is natuurlijk een ontzettend zware tijd voor ondernemers. We doen er alles aan om ze iets te helpen. Er zijn al allerlei initiatieven van ondernemers met bezorgdiensten en eigen webshops. We hopen dat dit er een steentje aan bijdraagt.”