DRONTEN - In verkiezingstijd overspoelt de politiek de media met berichten. Politici willen iedereen te woord staan. Er worden voornemens geuit als: „Er dient uiteraard sprake te zijn van een 100% transparant en integere overheid” (citaat verkiezingsprogramma VVD).
‘Optimale transparantie’
Eventjes leek het er na de gemeenteraadsverkiezingen op dat die openheid in Dronten zou worden voortgezet. Brenda Berghorst (CDA) pleitte voor ‘optimale transparantie’ bij de samenstelling van het nieuwe college van B en W.
Amper een week later is alles alweer zoals het was. Alle partijen hebben gesproken met de informateur, maar de grote jongens zwijgen als het graf. Zelfs het CDA heeft haar pleidooi van acht dagen geleden al in de restafvalcontainer gedumpt. De burgers van de gemeente mogen niet weten hoe het proces verloopt.
Dinsdag een vergadering?
Nog meer voorbeelden van beslotenheid? In een bericht van een raadslid op Instagram lezen we dat er deze week alweer een besloten bijeenkomst van de gemeenteraad is geweest.
Komende dinsdag schijnt er een gemeenteraadsvergadering te zijn over de formatie. Het staat nergens gepubliceerd. Het is dat onze redactie even met de informateur belde, anders hadden u en wij niets geweten van een openbare (?) vergadering. Hoezo transparantie?
Van diezelfde informateur horen we dat eerst de gemeenteraad wordt geïnformeerd over zijn bevindingen. Daarna zijn pas de burgers en de pers aan de beurt.
Tweederangs burgers
Kijk, dáár gaat het mis als het gaat om openheid en transparantie. Een overheid die openheid nastreeft, dient iedereen dezelfde informatie te geven en op hetzelfde tijdstip. Bij een transparante overheid zijn er geen eersterangs burgers (gemeenteraadsleden) die geïnformeerd worden vóór de tweederangs burgers (de rest van de samenleving) aan de beurt zijn.
De gemeenteraad wil voor de komende vier jaar een ‘raadsprogramma’ opstellen. We zijn benieuwd wat erin komt te staan over openbaarheid en transparantie. De eerste 16 dagen na de verkiezingen geven weinig vertrouwen.