DRONTEN - Zolang ze kunnen komen, blijven de Airgunners altijd eregasten bij de dodenherdenking in Dronten. Tegelijkertijd kijkt de stichting 4 Mei Herdenking Dronten ook naar de toekomst. In lijn met de historie denkt de stichting op termijn aan een programma, waarin vliegtuigen en de luchtmacht centraal staan.
Het programma van de dodenherdenking is al jarenlang vrijwel hetzelfde. Er komt echter een moment dat er geen Airgunners uit de tweede wereldoorlog meer zijn die naar Dronten kunnen komen. De stichting 4 Mei Herdenking Dronten is al enkele jaren aan het nadenken over het toekomstige programma. Voorzitter Dirk Drogt vertelde de afgelopen week dat daarin nu de eerste stappen zijn gezet.
Dakota en Edamusters
De stichting probeert momenteel contacten te leggen met de luchtmacht over de invulling van het programma in de komende jaren. De contacten met de vliegtuigwereld zijn er al langer. Zo komt er dit jaar een uit Engeland afkomstige Dakota overvliegen (4 mei, 14.25 uur) en vliegt er tijdens de dodenherdenking een squadron Edambusters over het Redeplein.
Het liefst had de stichting ook een Lancaster laten overvliegen. Er zijn in de hele wereld echter nog maar twee vliegende Lancasters: eentje in Canada en een in Engeland. De organisatie van de dodenherdenking kreeg woensdag te horen dat de Lancaster in Engeland technische problemen heeft, waardoor deze volgende week niet naar Dronten kan komen. ,,Jammer, want de Lancaster is toch meer met de tweede wereldoorlog verbonden dan de Dakota’’, aldus de heer Drogt.
Waardering voor Airgunners
Voordat het accent op 4 mei verplaatst naar de vliegtuigen en luchtmacht, worden de Airgunners de komende jaren nog in het zonnetje gezet in Dronten. ,,Dat hebben ze altijd bijzonder gewaardeerd, want in Engeland stonden ze minder in aanzien dan de rest van de vliegtuigbemanning’’, weet stichtingsvoorzitter Dirk Drogt.
,,Misschien is het raar om te zeggen, maar eigenlijk hadden ze een rotjob’’, vervolgt de voorzitter. Pas het afgelopen jaar kregen de Airgunners in hun vaderland erkenning. Toen is er voor hen een monument onthuld.
Allemaal boven de 90
71 jaar na de bevrijding zijn de Airgunners die tijdens de wereldoorlog in actie zijn gekomen allemaal boven de 90. Het is ieder jaar dan ook de vraag hoeveel er naar Dronten komen. Er zijn jaren geweest dat er bijna 200 kwamen en dat het een hele operatie was om voor iedereen een gastgezin te vinden.
Dit jaar zijn het er waarschijnlijk 9. ,,En dat zijn mannen die ieder jaar bij hetzelfde gastgezin zitten’’, weet Dirk Drogt. Deze Airgunners onderhouden over het algemeen warme vriendschapsbanden met die gastgezinnen.
De Airgunners variëren in leeftijd van 89 tot 94 jaar. De jongste van hen heeft wel de opleiding gevolgd, maar heeft nooit daadwerkelijk als Airgunner gefungeerd. Wel is hij direct na de bevrijding over Nederland gevlogen tijdens de voedseldroppings.