DeDrontenaar.nl

Vrijdag, 22 november 2024

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Voedselbank Dronten wil méér dan alleen voorthobbelen: „De beste van Nederland worden”

Voedselbank Dronten wil méér dan alleen voorthobbelen: „De beste van Nederland worden”
Jan Groenendijk en Frits Rutgers bij de bus van Voedselbank Dronten.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - „We hebben een vrijwilliger die voedsel verwerft”, zegt voorzitter Frits Rutgers van Voedselbank Dronten, „Die doet dat steengoed. Zó goed, dat er meer dan voldoende voedsel is. Daarom hoeft niemand schroom te hebben om bij ons aan te kloppen. Je helpt mee aan het voorkomen van voedselverspilling; anders moeten we het weggooien.”

Voedselbank Dronten functioneert uitstekend en zou zo jarenlang kunnen voorthobbelen. Het bestuur wil echter méér. „Wij willen de beste voedselbank van Nederland worden”, zo verwoordt de voorzitter zijn ambitie met een knipoog. En dat betekent méér vrijwilligers, méér cliënten, méér deskundigen, méér samenwerken, méér bestuursleden en méér dan alleen voedsel.

Méér cliënten

Het bestuur vermoedt dat er nogal wat inwoners zijn die een gêne hebben om naar de voedselbank te stappen. „Als je weet hoeveel voedsel er is, dan is dat nergens voor nodig”, benadrukt de voorzitter, „Er bestaat misschien een beeld dat wij gratis eten geven aan stakkers. Maar dat is een verkeerde invalshoek: wat wij feitelijk proberen te doen is voorkomen dat er voedsel wordt weggegooid.”

Er kunnen tal van redenen zijn waarom iemand, al dan niet tijdelijk, moeite heeft om de dagelijkse boodschappen te betalen. Rutgers weet dat er veel meer mensen in aanmerking komen voor het wekelijkse voedselpakket ter waarde van zo’n 35 euro dan het huidige aantal cliënten: „Maar mensen schamen zich, ze durven niet, ze zijn er te trots voor of misschien weten ze niet dat de voedselbank er ook voor hen is.”

Méér vrijwilligers

„Als je méér wilt, dan heb je daar vrijwilligers voor nodig”, is de logische gedachte van vrijwilligerscoördinator Jan Groenendijk. Voedselbank Dronten heeft voldoende vrijwilligers om de boel draaiende te houden, maar loopt ook tegen zaken aan die blijven liggen.

Zo is het onderkomen bij OFW bijvoorbeeld aan een update toe. „Dat hebben we vooral tijdens de hittegolf gemerkt”, vertelt Frits Rutgers, „Het moet opgevrolijkt, opgefrist worden en daar heb je klussers en schilders voor nodig.”

Méér deskundigen

Voedselbank Dronten wil graag verder professionaliseren en is daarvoor op zoek naar deskundige vrijwilligers die middenin de maatschappij staan: „Mensen hoeven echt niet te wachten tot ze 65 zijn voordat ze naar ons toekomen.”

Veel tijd hoeft dat niet te kosten: „We zoeken deskundigen die af en toe mee willen denken. Een soort denktank of pool van deskundigen. Zoals in Lelystad. Daar heb je een ‘Raad van Vrienden van de Voedselbank’; mensen die hart voor de voedselbank hebben, die knowhow hebben en mee willen denken met het bestuur.”

Rutgers noemt IT’ers: „Want sommige vrijwilligers werken nog het liefst met papier. Maar je kunt ook denken aan deskundigen op het gebied van organisatie, planning, omgaan met klanten, logistiek, voedselverwerking, ARBO, noem maar op.”

Méér samenwerken

Er zijn in Dronten heel veel organisaties, die de helpende hand bieden aan de potentiële cliënten van de voedselbank. Frits Rutgers noemt Maatschappelijke Dienstverlening Flevoland, het platform Burgers in de Knel, De Meerpaal, Huis voor Taal en recentelijk ZamenEen.

„Er zijn genoeg initiatieven om mensen te bereiken”, vindt Rutgers. Maar of de doelgroep daadwerkelijk bereikt wordt, hangt in zijn ogen nog te veel af van toeval. Daarom moet de voedselbank met andere instanties samenwerken om inderdaad in contact te komen met de doelgroep. Een goede samenwerking is ook belangrijk om mensen te kunnen doorverwijzen en voor het vinden van oplossingen voor individuele problemen.

Méér dan voedsel

„Ondanks dat het volgens de kranten goed gaat met de economie, lees je dat de armoede toeneemt”, constateert de voorzitter, „Er zijn heel veel manieren waarop je in de shit kunt belanden. Wij willen de mensen die in de knel zitten helpen, maar ’t liefst voor een periode van maximaal drie jaar.”

Het uitgangspunt van de voedselbank is dan ook: ‘geen pakket zonder traject’. „Het gaat ons om méér dan alleen voedsel. Je kunt bij ons eten krijgen, maar je moet wel proberen iets te doen aan de situatie waarin je belandt bent. En onze uitdaging is dan om dat niet op een betuttelende manier te doen.”

Méér bestuursleden

Tenslotte zit Voedselbank Dronten te springen om een bestuurslid voedselkwaliteit en een coördinator vrijwilligers. „Verder vertrekt onze penningmeester aan het eind van het jaar en op termijn moet er een jongere voorzitter komen”, lacht Frits Rutgers.