DRONTEN - De Meerpaaldagen is een commercieel feest. Dat zegt voorzitter Harold van Puijenbroek. Hij vindt dat zo’n festival niet gerund mag worden door een stichting-zonder-winstoogmerk. 'Vanwege de ondoorzichtige financiële structuur’ heeft hij zijn functie na vijf maanden alweer neergelegd.
Van Puijenbroek werd vorig jaar vice-voorzitter van Pro Dronten. „In november was er een bestuurscrisis. Toen is mij gevraagd de voorzittersfunctie op me te nemen. Ik heb daarbij als voorwaarde gesteld dat er transparantie moest komen over de financiën. Daar was op dat moment iedereen het mee eens.”
Commercieel feest
Inmiddels denkt hij dat die duidelijkheid er niet komt en stapt hij op: „Ik wil graag iets voor het dorp doen, ik doe het ook helemaal belangeloos. Maar als mensen mij vragen een commercieel feest te runnen, dan ga ik daar commercieel naar kijken.”
De overgebleven bestuursleden schrijven in een verklaring dat ze zich nadrukkelijk distantiëren van de inhoud en de aannames van hun opgestapte voorzitter: „Wij betreuren de gang van zaken.” Ook de overige bestuursleden zijn overigens pas sinds kort in functie. Alleen de penningmeester draait al geruime tijd mee.
Horeca-opbrengsten
De voorzitter wilde vooral openheid over de horeca-omzet. De Rede van Dronten investeert in het festival en krijgt in ruil daarvoor de opbrengst van de drankverkoop. Volgens Van Puijenbroek gaat dat om zo’n 100.000 euro per jaar op. „Op zich hoeft dat niet verkeerd te zijn, maar je moet wel inzicht hebben over waarvoor je verantwoordelijk bent. En dat inzicht ontbreekt.”
Inzage in de financiën is volgens de voorzitter een wettelijke verplichting bij een stichting. De horecapartner zou hem echter gezegd hebben dat dit ‘never nooit gaat gebeuren’. Volgens Van Puijenbroek werd binnen het bestuur elke stap naar transparantie belemmerd uit angst dat dan de horecapartner stopt. Toen hij geen steun meer vond bij zijn medebestuursleden, stapte hij op: „Want als bestuur ben je verantwoordelijk.”
Het bestuur zegt in een reactie transparantie wel degelijk hoog in het vaandel te hebben. In hun ogen verschilde de handelingswijze van Van Puijenbroek te veel van de rest van het bestuur.
Belangenverstrengeling
De bedenkingen van de oud-voorzitter hebben ook te maken met het feit dat de horecapartner is vertegenwoordigd in het algemeen bestuur van de Meerpaaldagen: „Dat is een beetje raar, dat is belangenverstrengeling, onbehoorlijk bestuur.”
Hij vindt duidelijkheid over de financiën met name belangrijk omdat het festival subsidie krijgt van de gemeente en sponsorgeld van bedrijven: „Je moet garanties kunnen geven dat hun geld ècht in het feest gestopt wordt en voor het dorpsbelang wordt gebruikt.”
Het zit hem dwars dat het meeste geld naar het avondprogramma en de grote bands gaat: „Een relatief klein bedrag wordt besteed aan het dagprogramma, aan kinderen, scholen, ouderen en zwakkeren. Ik kan dat niet rijmen.”
Gedrevenheid
„Er is bij een heleboel mensen een enorme gedrevenheid om die Meerpaaldagen voor elkaar te krijgen. Mensen doen hun stinkende best. Dat is heel mooi om te zien, iedereen doet dat ook te goeder trouw”, legt Harold van Puijenbroek uit, „Ik kijk er analytisch en nuchter naar, ik heb geen jarenlange ervaring met de Meerpaaldagen. En dan vallen mij dingen op die anderen kennelijk niet zien. Dat is een vervelende boodschap. Eigenlijk willen de mensen dat helemaal niet horen.”
Buiten de kring van vrijwilligers merkte hij wel bedenkingen. Zo hebben horecabedrijven moeite met de monopoliepositie van de horecapartner: „Ik constateer dat er heel veel ontevredenheid is over de Meerpaaldagen.”
Consequenties
Wat zijn de consequenties als gemeente en sponsoren dezelfde twijfels krijgen? „Links- of rechtsom gaat het altijd verstrekkende gevolgen hebben”, reageert Harold van Puijenbroek, „Want zoals het nu georganiseerd wordt, is het niet houdbaar. Het is een commercieel festival en daar ga je als gemeente ook je vragen bij stellen: waarom voor het ene festival de ene regel en voor een ander een andere regel? Vroeg of laat gaat dat gebeuren, de vraag is alleen: hoe lang kun je het stil houden?”
Het zittende bestuur gaat zich de komende periode beraden op de organisatie van de komende Meerpaaldagen. Daarbij speelt natuurlijk ook de vraag of het festival in verband met het coronavirus sowieso wel kan doorgaan.