SWIFTERBANT - „Er belde gisteren een mevrouw om het overlijden van haar man te melden. Ik moest haar vanwege de richtlijnen een aantal vragen stellen over het coronavirus. Die begreep dat niet. Dan praat je tegen een vrouw van in de tachtig, haar man is net twee uur geleden overleden en dan vraag je jezelf af: wat doe ik haar aan? Dat is zó verdrietig…”
Aan het woord is Karin Hofstede van Volatus Uitvaartzorg. De uitvaartbranche wordt zeer nadrukkelijk geconfronteerd met de coronacrisis.
Kunnen jullie als uitvaartverzorgers nog je werk doen?
Karin Hofstede: „Het is zoeken om daar een modus in te vinden. Je wilt de familie terwille zijn met een persoonlijke aanpak en je moet ook rekening houden met de richtlijnen vanuit onze branche. Het betekent dat je toch een beetje aan het schipperen bent. Uitgangspunt blijft dat je het zo goed mogelijk wilt doen voor de familie. Maar door alle richtlijnen is het niet fijn en is het vooral voor de familie heel naar.”
Wat voor beperkingen hebben jullie?
„Wij mogen eigenlijk alleen nog voor de laatste verzorging naar binnen. En dan alleen als er geen vermoedens zijn van corona en er geen hoestende familieleden zijn. Is dat er wel, dan moeten wij in witte pakken en met maskers naar binnen. Dan vindt de laatste verzorging ook niet meer thuis plaats, maar buiten de deur.”
Hoe zit dat met opbaren?
„Wij baren nog op in huis, maar wel met de restrictie dat wij niet meer binnenkomen. We mijden de familie in huis. En dat terwijl die familie onze steun juist zo ontzettend hard nodig heeft.”
Het contact gaat dus vooral via de telefoon?
„We komen zo min mogelijk binnen de gezinnen. Niet alleen omdat wij zelf besmet kunnen worden, maar ook omdat we vaak te maken hebben met zeer kwetsbare ouderen. Je wilt niet het risico lopen dat die besmet raken.”
Het meest ingrijpend zijn de veranderingen bij de uitvaart zelf?
„Het direct uit huis weghalen van mensen met een coronavirus is het meest verschrikkelijk. Dat gebeurt in witte pakken. Als het om respect en waardigheid gaat, lijkt dat nergens op. De mensen snappen het wel, maar het vòelt zo beroerd…”
Bij de uitvaart mogen steeds minder mensen aanwezig zijn?
„Ja, we gaan over naar een zo snel mogelijke uitvaart in zeer besloten kring. De laatste richtlijnen zijn dat er dertig mensen in mogen. Maandag mochten er niet eens kleinkinderen bij zijn. Gelukkig is dat inmiddels teruggedraaid. De mensen mogen niet te dicht bij elkaar komen. Het probleem is niet alleen dat er niet veel mensen bij mògen zijn, maar sommigen wìllen het ook niet. Je krijgt dus steeds meer kleine en besloten uitvaarten.”
Is een livestream een oplossing?
„Yarden heeft vanaf donderdag een livestream in de aula in Lelystad. Dan kunnen mensen met een code meekijken. Maar heb je het dan nog over een waardevol afscheid? Er zijn steeds meer nabestaanden, die de uitvaart in kleine kring doen en dan over twee of drie maanden misschien nog een herdenkingsdienst houden. Dat zijn zaken waar we het momenteel over hebben met de families.”
Hebben jullie voor deze crisis nog speciale oplossingen?
„Wij geven in ieder geval de optie om de kosten zo laag mogelijk te houden, zodat mensen over een paar weken of over een half jaar ook nog kunnen kiezen voor een afscheidsdienst met misschien een catering.”
Wat voor gevoel heb je er bij?
„Het komt natuurlijk altijd goed, maar het komt niet goed in ‘afscheidsland’. Rouwdeskundigen voorspellen dat er meer mensen gaan vastlopen in hun rouw. Ik vind het allemaal héél verdrietig. We willen zo respectvol en waardevol mogelijk met de situatie omgaan, dat doen we zo goed mogelijk, maar het is heel erg zoeken.”