DeDrontenaar.nl

Vrijdag, 22 november 2024

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Dronten gaat vanaf volgend jaar geen restafval meer ophalen

Dronten gaat vanaf volgend jaar geen restafval meer ophalen
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - De gemeente Dronten gaat vanaf 1 oktober 2017 het restafval niet meer ophalen bij de bewoners. Dit afval moet dan naar ondergrondse verzamelcontainers in de wijken worden gebracht. Een meerderheid van de gemeenteraad lijkt deze maand vóór dat voorstel te gaan stemmen.

Als tussenstap naar oktober 2017 gaat de gemeente het restafval niet meer eens in de twee weken ophalen, maar eens in de vier weken. ,,Daarmee stimuleren wij de burger beter het afval te scheiden’’, aldus het college van B en W.

Vervuiler betaalt

Voor wat betreft GroenLinks, ChristenUnie en SP gaat het voorstel van het college niet ver genoeg. Deze partijen willen dat de burger gaat betalen voor het aantal malen dat de restafvalcontainer wordt aangeboden. Probleem daarbij is echter, dat de coalitiepartijen VVD, CDA en Leefbaar Dronten hebben afgesproken dat dit gedifferentieerde tarief niet wordt ingevoerd tijdens de huidige ‘regeerperiode’.

Wethouder Nico Verlaan erkende dat het principe ‘de vervuiler betaalt’ uiteindelijk leidt tot het minste restafval: ,,Maar wij willen de lasten voor de bewoners niet verzwaren en kiezen daarom voorlopig niet voor dat gedifferentieerde tarief.’’

Bovendien is volgens de wethouder de organisatie van de gemeente nog niet klaar voor die volgende stap. Hij stelde voor om met het nemen van beslissingen over het gedifferentieerde tarief te wachten tot na de verkiezingen van 2018.

Ouderen

Cees Hermus (LD), Sandra Nobel (PvdA) en Trudy Stoker (VVD) voorzien problemen voor mensen die moeilijk ter been zijn. Hoe brengen zij hun pedaalemmerzakje naar de container in de wijk?

Wethouder Verlaan antwoordde dat de gemeente zorgvuldig gaat kijken waar de containers geplaatst worden: ,,Natuurlijk kijken we naar de loop in de wijk en naar loopafstanden. We gaan proberen maatwerk te leveren. Als het gaat om ouderen, dan helpen we elkaar toch? Nu zet toch ook iemand de container aan straat? De ervaring elders leert dat het in de praktijk wel opgelost wordt. En als iemand echt in de knel komt, dan kijken we of we een gepast antwoord kunnen vinden.’’

Afval in de bossen

Hermus wees erop dat mensen anoniem allerlei afval in de wijkcontainer kunnen storten. Stoker vreest dat er restafval in de bossen terecht komt. Iris Bouwers (CDA) vroeg aandacht voor de communicatie.

De wethouder kondigde aan dat de gemeente op het gebied van communicatie alles uit de kast gaat trekken. Verder sprak hij over gewenning en kondigde hij aan dat mensen erop gewezen worden als ze hun afval op de verkeerde manier aanbieden: ,,Er zal best wel eens restafval achterblijven, maar het systeem dat wij gaan invoeren is gewoon beproefd. Het gaat vast lukken!’’

Hoe gaat dat dan voor bewoners aan de buitenwegen?
Erwin | vrijdag 10 juni 2016 13:19
Dan vrees ik dat de restafval weer bij de rest gedaan wordt. Houd het niet ophalen van het restafval maar verzamelen in ondergrondse containers ook in de de gemeentelijke lasten gaan dalen en op termijn verdwijnen als we moeten gaan betalen op gewicht? Vuilniswagens rijden nu van huis naar huis straks niet meer dus is een winst voor de gemeente en neem dan ook aan voor de bewoners.
Paola de kwaadsteniet | vrijdag 10 juni 2016 14:18
Ik ben bang dat de Gemeente nu echt te ver gaat! Ten eerste word ik als alleenstaande al jaren genaaid, want mijn restafval container komt ca. 1 keer per 6 weken (per 3 ophaalbeurten dus) aan de weg. Mijn gft container ca. 3 keer per jaar. Mijn papiercontainer ca. 4 keer per jaar. En 1x per maand hangt er een plastic zak met plastic en blik aan de paal, niet iedere week dus! Daarnaast koop ik niet meer dan nodig en laat dingen repareren ipv te vervangen door nieuw. Maar ik betaal net zo veel als een 2 persoonshuishouden die iedere week alles aan de weg zet.... Hoezo de vervuiler betaalt? Ten tweede: iemand die slecht ter been is of niet kan tillen, kan vaak nog wel een container naar de weg rijden. Als diezelfde persoon een zak moet sjouwen naar een ondergrondse container wordt het een heel ander verhaal! Moet die persoon dan speciaal daarvoor een rollator aanschaffen misschien? Of iedere keer een buurman vragen voor hem/haar te lopen! Zoals in mijn geval, ik kan wel lopen, niet tillen en heb katten, die op de kattenbak gaan. Dat ben ik echt niet van plan, ik wil absoluut niet afhankelijk van iemand zijn en dank je wel moeten zeggen! Leg mij dat niet op! Of moet ik even een winkelwagentje bij AH ophalen om de afvalzak met de inhoud van de kattenbak weg te brengen? En wat te denken van de risico's dat iedereen de meest gekke dingen maar gaat dumpen.... Gemeente denk eens goed na over jullie plannen!
Monica | vrijdag 10 juni 2016 16:23
Wordt het dan net zo,n rommel op straat als met de plasticzakken aan de lantaarnpaal. Die hangen daar ook de hele week,een aanfluiting voor de gemeente. En bij de ondergrondse container dumpen de mensen ook het afval op straat als deze vol is.
Anneke | vrijdag 10 juni 2016 16:42
dit is toch niet normaal meer , geen grof vuil en nu niet weer neem voorbeeld aan Almere beter
tinneke | vrijdag 10 juni 2016 22:09
Wat een idioterie. Het moet toch allemaal niet gekker worden!! Waar betalen we zo'n smak belasting voor?? Om de burgemeester en zijn wethouders in stand te houden. Belachelijk voorstel. Henk
Henk | vrijdag 10 juni 2016 22:33
Wat een belachelijk voorstel weer van de Gemeente Dronten! Kan me niet voorstellen dat de afvalinzameling voor burgers efficiënter en goedkoper gaat worden, laat staan de service van de gemeente en de aanblik op straat. 'Beproefde methode, gaat vast lukken', zegt de wethouder. Blijkbaar is hij er zelf ook niet zeker van. In Lelystad hebben ze voorgesteld systeem al jaren, met als gevolg overvolle en daardoor meer troep rondom de containers en meer zwerfafval. Net als vroeger met de grote wijkcontainers. Wat mij betreft een stap terug in de tijd! Slecht plan!
Rinaldo Pothof | vrijdag 10 juni 2016 23:13
Beter afval scheiden? Door de frequentie van ophalen lopen de maden in de zomer polonaise op de oprit, fruitvliegje hebben een paradijs in de GFT bak en met die containers wordt het een paradijs voor lopend ongedierte. Dus inderdaad goed voor het milieu - lees ongedierte - maar nog beter voor de kas van de gemeente want de afvalstoffenheffing zal toch zeker niet lager worden...nee natuurlijk niet.
Rene | zaterdag 11 juni 2016 09:50
Wat een onzin het punt is gewoon weer dat de kosten voor de bewoners omhoog gaan. Het systeem hebben ze ook in Lelystad nou daar licht meer afval buiten dan in de containers.
Mol | zaterdag 11 juni 2016 09:59
Ik vind het echt een belachelijk idee. Moet ik dan voor elk wissewasje (bv een vol pedaalemmerzakje ) naar een container gaan die ergens in de wijk staat? En waarom betalen voor het legen van de bakken? Betalen we nog niet genoeg??
Natasja | zaterdag 11 juni 2016 16:40
wat een belachelijk idee zeg,ik ben gehandicapt en heb een hulp hond,verder heb ik alleen maar zorg aan huis,voor de rest woon ik alleen,en mag ik het zelf uitzoeken,ik heb nu al moeite om de container aan de weg te krijgen want in beide armen zitten protheses,ik heb het al moeilijk genoeg,mijn leeftijd is 68 jaar,en ik zit in een elektrische rolstoel,vrijwilligers of mantelzorgers heb ik niet,het loopt nu al niet goed bij mij,dus ik zie de problemen al aan komen,zijn we nu nog niet klaar om oudere te dwarsbomen,STOP HIERMEE
mevr.orie | zondag 12 juni 2016 00:28
In Kampen werkt het NIET dus in Dronten ook niet... Krijgen we dan per 6 huizen een container?
Marcel Gr | zondag 12 juni 2016 22:35
Met in achtneming van de huidige situatie, waarbij de gemeente geen grip lijkt te hebben op tal van illegale afvaldumpingen in de omgeving en van zwerfafval in algemene zin, klinkt het gemeentelijke 'alles uit de kast halen' bijzonder ongeloofwaardig in de oren. In de loop der tijd heb ik tal van meldingen aan de gemeente gedaan, waar uiteindelijk nooit - echt nooit- actie op is ondernomen! De rotzooi ligt er nu nog, laat me dus niet lachen. #
Johnny W | woensdag 15 juni 2016 16:17
In de omgeving van Dronten bevinden zich een aantal particuliere mensen die zich in diverse gradaties inspannen om zwerfafval op te ruimen. Het is niet ondenkbaar dat mede door die inspanningen de indruk kan zijn ontstaan dat het zwerfvuilprobleem wellicht minder groot is dan werd aangenomen. Naar aanleiding van het voorgenomen beleid is mij inmiddels ter ore gekomen dat er een onnodige toename van zwerfafval wordt verwacht en dat een aantal van deze mensen voornemens zijn om hun vrijwillige opruim-activiteiten te beëindigen. Los van vorenstaande mag worden aangenomen dat een van de ook in Dronten bestaande fenomenen, het zogenaamde 'stacken' (het langdurig opslaan van eigen afval in tuin of onder een afdakje) evenredig zal toenemen. Punt is dat de bijkomende problematiek daarvan pas in een (te) laat stadium kan worden ontdekt en als zodanig voor nogal wat risico's kan zorgen. We wachten af wat er gaat gebeuren. #
Johnny W | donderdag 16 juni 2016 10:13
Er word nu al vuil gestort in bossen ende en de gemeente dronten doet er niks mee als je ze erover belt,krijg je een vrouw aan telfoon die zegt ruim jij het op..Verder gooit gemeente dronten op de oude oost ,verlengede van de oost,ook een berg mega afval, neer ,van het gras maaien etcen ruimt het al maanden niet op .Nu gooie. Steeds meer mensen daar hun zaken vuilnis op ,lege flessen glas,een grote bende,ze Fs politie als je die spreekt klaagt dat gemeente dronten echt in deze de weg kwijt is.afval kosten hier is al erg duur ,voor de burger ,in vergelijking met Alkmaar ofzo,en dit gaat echt mis ,in overgangsfase elke keer betalen voor het legen ,van restafval,boven op je al dure afvalstoffen rekening,ik denk dat gemeente Dronten ,alleen maar denkt dat er hier mensen wonen met veel geld ofzo,een yuppen gemeente,niet nadenken over de gewone. Mens,het hele gemeente raadsbestuur slaat hiermee de plank mis.Kom toto bezinning dronten en haal dit rare plan weg,en ruim je eigen gecreerde troep op bij de oude oost.
Rob | donderdag 11 augustus 2016 09:07
Ik zit niet te wachten dat zo'n ding vlak voor mijn (koop)huis komt. Als de gemeente vuilstortplaatsen in Swifterbant gaat creëeren, worden de locaties dan in overleg met de bevolking gedaan?
Eelco | zondag 21 augustus 2016 11:10
In het gemeentehuis wordt -tussen alle pauzes door- eindeloos vergaderd en vergaderd om de meest kromme regels en maatregelen te bedenken die uiteindelijk (hoe verrassend) vaak de burger opzadelen met meer werk en ongemak en meer kosten. Misschien iets minder lang en vaak met iets minder mensen vergaderen en gewoon het gezonde verstand gebruiken en dan een pragmatisch besluit nemen waar de burger mee geholpen is en blij van wordt ? Of zeg ik nu iets heel geks ..
Paul | maandag 8 mei 2017 10:42