DRONTEN - De gemeenteraad heeft het unanieme besluit genomen: vanaf oktober wordt het restafval nog maar één keer per maand opgehaald, vanaf oktober 2017 wordt het helemaal niet meer opgehaald. Dan moet het restafval naar ondergrondse verzamelcontainers in de wijken worden gebracht.
Zoals te verwachten was, ging dit besluit lang niet ver genoeg voor de oppositiepartijen GroenLinks, ChristenUnie, PvdA, SP en D66. Zij willen zo snel mogelijk een gedifferentieerd tarief invoeren, waarbij de burger betaalt voor de hoeveelheid aangeleverde restafval.
Het verbond tussen de coalitiepartijen CDA, VVD en Leefbaar Dronten was hen echter te machtig: de meerderheid van de raad besloot een beslissing over dat gedifferentieerde tarief voor zich uit te schuiven.
Stapsgewijs
Uit onderzoek van het college is gebleken dat het gedifferentieerde tarief voor het milieu èn voor de belastingdruk van de inwoners het beste is. De gemeente is er echter nog niet klaar voor en kiest daarom voor stapsgewijze veranderingen: eerst één keer per maand ophalen, vanaf volgend jaar niet meer ophalen en misschien vanaf 2018 een gedifferentieerd tarief.
,,U vindt het gedifferentieerde tarief de beste oplossing, maar we gaan het niet doen omdat de organisatie er niet aan toe is. Dan ben ik heel nieuwsgierig: waarom zijn we er niet aan toe?’’, wilde Marianne Witteveen (ChristenUnie) van de regeringspartijen weten.
,,Wij willen goed afvalscheiden belonen. Als je er een factuur voor krijgt, ben je minder snel geneigd restafval aan te bieden’’, vond Sandra Nobel (PvdA). Als tussenvoorstel stelde zij voor om dan in ieder geval een tariefvrije voet in te voeren voor mensen die per jaar onder de 100 kilogram restafval blijven.
Zwerfvuil in de bossen
De coalitiepartijen zagen dat alles niet zitten. Trudy Stoker (VVD) was bang voor zwerfvuil in de bossen. Samen met het CDA en Leefbaar Dronten kiest zij voor een geleidelijke invoering van alle veranderingen. Wethouder Nico Verlaan is het met hen eens: ,,We willen ruim een jaar de tijd nemen om de mensen te laten wennen aan het nieuwe systeem.’’
Kees Hermus (Leefbaar Dronten) daarover: ,,Er zijn mensen die minder mobiel zijn, die moeten dingen organiseren in familieverband of met de buren. Daarom vind ik het logisch dat er tijd zit tussen het werken met wijkstations en het invoeren van het gedifferentieerde tarief.’’
De regeringspartijen hielden de rijen gesloten en dus werd het voorstel van B en W aangenomen. Wel vond het voorstel van ChristenUnie en GroenLinks om maatwerk te leveren bij specifieke situaties, zoals mensen met veel medisch afval, een gewellig bij de voltallige raad.
Taco | vrijdag 1 juli 2016 21:47