DeDrontenaar.nl

Vrijdag, 20 september 2024

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Posthuma had even pijn in zijn buik: “Toch was ik er snel uit”

Posthuma had even pijn in zijn buik: “Toch was ik er snel uit”
Patrick Posthuma, hier als trainer van Swift.
Foto: Ar Nieuwland
Redactie: Wouter Foppen

DRONTEN - Patrick Posthuma was jarenlang jeugdtrainer bij asv Dronten, werkte vier jaar bij Swift ’64 en ging daarna naar ESC. In Elburg blijft zijn dienstperiode beperkt tot slechts één jaar en dat past niet in het rijtje.

“Nee en dat was een jaar geleden ook zeker niet mijn intentie”, begint de coach zijn verhaal. “Ik had, net als bij de jeugd van Dronten en bij Swift ’64, het idee om in twee, drie of vier jaar iets neer te zetten. Er waren ook afspraken gemaakt, die onderdeel waren van een meerjarenplan. Maar helaas heeft het niet zo mogen zijn.”

Het gaat eigenlijk aan het begin van dit seizoen al mis. Posthuma heeft afspraken gemaakt, onder andere over de mogelijkheden om spelers van buitenaf naar Elburg te halen. “Zelfs de eerste klasse is gevallen en die ambitie sprak mij natuurlijk enorm aan. Al snel volgden er tegenslagen. De keeper (Bjarn Onderstal, WF) werd niet ingeschreven, er stopten meer spelers dan gedacht en zo waren er nog wel wat dingen. Maar ik dacht: het is zoals het is. En ik ben aan de slag gegaan met een jonge groep, waar de potentie vanaf spatte.”

Rumoer

Gedurende het seizoen neemt het rumoer rond de tweedeklasser toe. Zo wordt bekendgemaakt dat er in 2020 een nieuw bestuur moet staan en ook een nieuwe technische commissie. “Dan denk je wel even na over het meerjarenplan, maar 2020 was nog ver weg”, stelt Posthuma. “Er was nog niks aan de hand, al liep het allemaal niet zoals gehoopt.”

Als Posthuma met zijn staf op zoek gaat naar broodnodige ervaring, barst de bom. Er wordt getracht om enkele oudgedienden naar het eerste elftal te halen en die spelers willen het team graag uit de brand helpen. Totdat de nieuwe TC er lucht van krijgt. “Die kwamen ineens om de hoek kijken en staken er een stokje voor. Dat is een hele rel geworden. Er zijn drie spelers per direct gestopt, zij konden zich al langer niet vinden in het beleid van de club. Ook leden van de huidige TC stopten er mee.”

Trainerscursus

De trainer ging bij zichzelf te rade. De oud-spelers kwamen uiteindelijk bij zijn selectie, maar het kwaad was al geschied en dus wilde hij wat anders. Ondanks een principeakkoord voor nog een extra jaar.

“In de tussentijd had ik mij ingeschreven voor de cursus UEFA A. Want als het op deze manier moest, wilde ik voor mezelf kiezen. We konden dan handenschuddend uit elkaar, omdat ik de cursus ging doen. Uiteindelijk werd ik niet toegelaten en toen heb ik wel even buikpijn gehad. Toch was ik er snel uit en gelukkig kon het bestuur mij volgen.”

Twijfels over opstappen waren er niet, hij wilde spelers, staf en supporters niet in de steek laten. Voor het aankomende seizoen lijkt Posthuma zich geen zorgen te hoeven maken, want vanaf het eerste moment staat zijn telefoon roodgloeiend. “Telefoontjes, appjes, sms’jes en zelfs via Facebook gooien de clubs lijntjes uit. Dat is verbazingwekkend, maar ook wel mooi. Ik ga er vanuit dat er iets moois tussen zit. Maar het moet passen bij mijn ambitie.”