DRONTEN - De gemeente Dronten heeft niet met Aeres Hogeschool overlegd over haar besluit om aanvragen voor nieuwe studentenwoningen voorlopig niet in behandeling te nemen. Aeres Hogeschool Dronten betreurt dat besluit en schrijft in een brief aan de gemeenteraad ‘zeer gedupeerd’ te zijn.
DeDrontenaar sprak over de stand van zaken rond de studentenhuisvesting met Rieke de Vlieger, algemeen directeur van Aeres Hogeschool Dronten.
Jullie schrijven aan de gemeenteraad ‘zeer gedupeerd’ te zijn. Kunt u dit toelichten?
Rieke de Vlieger: „Wij zijn een groeiende hogeschool, we verwachten de komende paar jaar met nòg tweehonderd studenten te groeien. Een deel van die studenten zal op en neer reizen, maar een groot deel moet ook gehuisvest worden. Dat betekent dat er zeker een uitbreiding van studentenhuisvesting moet komen. Op het moment dat de gemeente dat op slot doet - en daar komt het op dit moment een beetje op neer - zijn wij gedupeerd.”
Gedupeerd in de zin dat studenten dan misschien voor een andere school kiezen?
„Inderdaad. Als er geen perspectief op huisvesting is, gaan studenten naar wat anders zoeken. Bedenk wel dat onze studenten uit heel Nederland komen.”
Klopt het dat er over dit besluit geen overleg is geweest tussen de gemeente en de hogeschool?
„Er is inderdaad geen overleg geweest, het is als mededeling gekomen.”
De gemeente Dronten is bezig met een onderzoek naar de toekomst van de studentenhuisvesting. Zijn jullie bij dat onderzoek wel betrokken?
„Daar zijn wij aan de voorkant niet bij betrokken. Wij hebben dus niet mee kunnen kijken naar wat de opdracht is geweest. Maar we hebben inmiddels de onderzoeker wel gesproken.”
De gemeente neigt naar het huisvesten van studenten in grootschalige complexen. Hoe denken jullie daarover?
„Onze wens is dat er voldoende huisvesting is voor studenten. Dat kan op de campus zijn, maar dat hòeft wat ons betreft niet. Het kan ook elders zijn, als er maar voldoende huisvesting is.”
OFW schrijft deze week in een beleidsplan, dat zij qua prijs niet kunnen concurreren met particuliere kamerverhuurders. Vinden jullie dat er ruimte moet blijven voor die particuliere verhuurders?
„Wat ons betreft moet er een gezonde balans zijn, het moet niet tegenover elkaar staan. De huisvesting moet betaalbaar zijn en de prijzen moeten meer in balans komen, dat zou veel gezonder zijn.”
De gemeente is ondertussen druk bezig met plannen om studenten vanuit de wijk Dronten-noord te verhuizen naar een tijdelijke huisvesting. Hebben jullie daar een mening over?
„Ik weet niet hoe de gemeente daarmee bezig is en welke stappen zij daarin willen zetten. Dat weet ik oprecht niet.”
Wat is jullie belangrijkste vraag aan de gemeenteraad?
„Wij willen de raad meenemen in waar wij op dit moment als hogeschool staan. Dus: hoe is het met de aantallen studenten, waar komen ze vandaan, wat is de vraag naar huisvesting en hoe kunnen we al samenwerkend daarin de beste keuzes maken?”
En dan ligt het accent op het woord ‘samenwerken’?
„Ja, want we hebben een gezamenlijk belang. Dat zouden we graag benadrukt willen zien in plaats van dat we tegenover elkaar staan. Er wordt te veel over studenten en de hogeschool gesproken in termen van overlast.”
Is er dan helemaal geen samenwerking?
„Jawel hoor, we hebben ook een hele mooie inhoudelijke samenwerking met B en W. Maar ik zou wat meer benadrukt willen zien dat de hogeschool bijvoorbeeld ook economisch van belang is voor de gemeente Dronten. Daar hoor ik eigenlijk nooit iets over. Wij zijn één van de grootste werkgevers, heel veel ondernemers bestaan deels dankzij de hogeschool. Laat dat ook eens onderwerp van gesprek zijn.”