DRONTEN - Bewoners van de Amstel hebben jaren geleden van de gemeente Dronten de toezegging gekregen dat er een brede groenstrook zou komen tussen hun woningen en het nieuwe bedrijventerrein Poort van Dronten. De gemeente heeft een deel van die groenstrook inmiddels verkocht aan de Staay Food Group en kan de toezegging daardoor niet meer waarmaken.
Diana Kemperman-Kieboom woont op één van de woon-werkkavels aan de Amstel. Zij heeft een bezwaarschrift ingediend, dat door B en W op formele gronden is afgewezen. Vanavond gaf ze een toelichting tegenover de gemeenteraad. Ze sloot haar betoog af met de vraag: „Zijn beloftes en toezeggingen nog wel iets waard in de gemeente Dronten?”
Bewoners niet de dupe
De meeste raadsfracties begrepen dat de gemeente strikt juridisch in haar recht staat, maar vroegen ook om overleg met de bewoners van de Amstel. „Want als wij een fout maken, mogen inwoners daar niet de dupe van worden”, vond Danieke van Baal.
„Het is gewoon niet netjes wat er is gebeurd”, vervolgde het GroenLinks-raadslid. Zij wees erop dat niet alleen de bewoners verkeerd zijn geïnformeerd door het college, maar ook de gemeenteraad: „Dit verdient bepaald de schoonheidsprijs niet.”
Handschoen oppakken
Rob van der Schans (D66) riep het college op om te trachten er met de bewoners uit te komen. „Pak de handschoen op en probeer tot een oplossing te komen”, vond ook Jan Ammerlaan (Leefbaar Dronten). „De reactie van het college is wel heel erg juridisch: u bent te laat, pech gehad”, voegde Michel Degenhardt (ChristenUnie) eraan toe.
Wethouder Roelof Siepel (eveneens ChristenUnie) antwoordde dat de groenstrook weliswaar niet 25 meter breed is, zoals aanvankelijk beloofd, maar dat er nog 18 meter overblijft. Hij wil graag met de bewoners in gesprek over de inrichting van die strook.
1.8 miljoen euro
Suzanne Stoop (PvdA) vroeg wat de financiële risico’s zijn als de gemeente de beloften aan de bewoners gestand doet. De wethouder herhaalde dat de grond geen eigendom meer is van de gemeente.
Volgens Siepel heeft de kavel een waarde van 1,8 miljoen euro. Het eventueel terugkopen zou derhalve voor de gemeente een flinke financiële strop zijn.
FEBO en Subway
Danieke van Baal wilde het liefst nog geen beslissingen nemen over de Poort van Dronten voordat dit geschil met de buren uit de wereld is. Roelof Siepel zag dat helemaal niet zitten: „Want er zijn bedrijven die zich er graag willen vestigen, er zijn ondernemers die vergunningen willen aanvragen.” Hij doelde daarbij met name op de FEBO en Subway.