EMMELOORD - „Ik hoop dat de gemeente Dronten zich sterk maakt voor agrarische ondernemers en zich niet in de luren laat leggen door andere clubjes die op het geld uit zijn om natuur te creëren. De polder is drooggelegd voor voedselproductie.” Dat zei Jan-Jaap van der Meer, één van de organisatoren van het boerenprotest op het Meerpaalplein, gisteren tegen burgemeester Jean-Paul Gebben.
Organisator Peter Weevers zei in zijn openingswoord dat hij aan het begin van de week zorgen had over de actiebereidheid in Flevoland. Een oproep via WhatsApp had ‘slechts een handjevol reacties’ opgeleverd. De twijfels waren verdwenen na de opkomst woensdag in Emmeloord en gisteren in Dronten: „Super!”
Saamhorigheid
De burgemeester noemde de actie: „Een prachtig mooi voorbeeld van de saamhorigheid in Flevoland.” Hij herinnerde eraan dat de polder onder andere is drooggelegd vanwege het ‘enorme landbouwareaal’: „En op het moment dat jullie het werken onmogelijk gemaakt wordt, dan heb ik en mijn kinderen en alle mensen hier niet meer te vreten. Dus het is fijn dat jullie er zijn.”
Gebben ging niet in op inhoudelijke vragen over landbouw en stikstof: „ Ik juich het toe dat jullie je statement maken. En daar moet ik het bij laten, want anders moet ik in de politiek gaan. En dat doe ik niet, want ik vind het een veel te mooi vak om jullie burgemeester te zijn.”
Niet alleen de boeren
Wel riep hij de aanwezigen op op het stikstofprobleem samen op te lossen: „Dus niet alleen de boeren, niet alleen de aannemers, niet alleen de vervoerders of de vliegtuigindustrie. Laten we proberen er samen uit te komen.”
Ook adviseerde de burgemeester de aanwezige agrariërs om de sympathie vast te houden: „Zorg dat je de backup houdt van de Nederlandse bevolking. Vanavond is daar een heel mooi voorbeeld van. Blijf actie voeren voor je waarden, maar zorg er wel voor dat Nederland achter je blijft staan.”
Stout aangepakt
Over de organisatie biechtte Peter Weevers aan het eind van de protestbijeenkomst op: „We hebben het inderdaad een beetje stout aangepakt. We hebben gezegd: we gaan het gewoon organiseren.” Hij voegde eraan toe dat het perfect was gegaan.
Burgemeester Jean Paul Gebben bevestigde zowel de ‘stoute aanpak’ als het perfecte verloop. Hij herhaalde dat de demonstratie pas op de dag zelf was gemeld: „Uiteindelijk hebben we buitengewoon goed overleg gehad met de organisatie. En vanavond is de sfeer goed, de boodschap is goed overgekomen, dus ondanks dat er geen vergunning verleend is ben ik wel buitengewoon tevreden over hoe het gegaan is.”
Over zijn besluit om de actie door te laten gaan, zei de burgemeester: „We weten: ze komen tòch. Ik kan wel heel ijzeren-heinig gaan doen en zeggen: je komt er niet in. Maar als ze toch komen, dan kunnen we beter in goed overleg proberen er een manifestatie als deze van te maken, waarbij je van iedereen de handen op elkaar krijgt.”
Traditionele waarden
Er waren gisteren diverse sprekers, waaronder Jeroen van Maanen van het Landbouw Collectief en Jan-Jaap van der Meer van de Stikstofgroep Flevoland. Rypke Zeilmaker, ‘schrijver en onderzoeker over natuur en wetenschap’ zei de boeren te zien als vertegenwoordigers van traditionele waarden: „In dit steeds gekker wordende Nederland, waar je niet eens meer normaal man mag zijn of normaal een vrouw mag zijn, zijn jullie nog normaal.”
„Waarom jullie gaan winnen tegenover die leugenachtige, corrupte overheid met zijn leugenachtige media die jullie continu op basis van valse argumenten in het beklaagdenbankje zetten? Omdat jullie waarden vertegenwoordigen van het oude Nederland die wij een beetje verloren zijn. Als jullie dat vasthouden, weet ik zeker dat jullie de mensen die jullie nu uitkleden beschaamd zullen laten staan.”
L. | zaterdag 11 juli 2020 07:52