DRONTEN - Het is aan buurtbewoner Wim van Staveren te danken, dat Aeres Hogeschool Dronten haar nieuwste studentenkamers in de toekomst niet mag gebruiken voor van alles en nog wat. Met zijn bezwaarschrift heeft Van Staveren zowel de gemeente Dronten als de christelijke agrarische hogeschool wakkergeschud.
De hogeschool heeft de laatste jaren steeds meer studenten en het huisvesten van die studenten wordt moeilijker en moeilijker. Daarom is er deze zomer op de campus een tijdelijk gebouw geplaatst voor vijftig studenten. Althans… de gemeente en de buren dàchten dat het uitsluitend om studenten ging.
Logies
Wim van Staveren woont aan De Sikkel, vlakbij de campus. Hij heeft er alle begrip voor dat er op de campus wat gedaan wordt om de studenten te huisvesten. Wel houdt hij de ontwikkelingen met een gezonde dosis argwaan in de gaten. Toen de buurman las over de 50 nieuwe kamers, vond hij dat prima.
Op het moment dat het gebouw er stond, publiceerde de gemeente opeens het bericht dat er vergunning was verleend voor ‘logies’. Ofwel: er mogen niet alleen studenten wonen, maar de kamers kunnen ook straffeloos gebruikt worden voor bijvoorbeeld recreatief gebruik. Dáár was Van Staveren het niet mee eens. De vergunning was toen echter al verleend. En dus restte hem niets anders dan een gang naar de commissie bezwaarschriften.
Onbehoorlijk bestuur
Voor die commissie lichtte hij donderdag zijn bezwaren toe. „Ik heb niks tegen Aeres”, benadrukte hij. De gemeente beschuldigde hij echter van ‘onbehoorlijk bestuur’.
B en W biechtten op dat het een vergissing was geweest: „We hebben er overheen gelezen. Toen we het ontdekten zijn we in gesprek gegaan met Aeres om het ongedaan te maken. Vooralsnog is dat niet gelukt.”
Geen behoefte
De Aeres Groep heeft er geen behoefte aan om dat woord ‘logies’ te veranderen: „Over vijf jaar zijn er misschien minder studenten. Als we dan een aanvraag indienen voor gewijzigd gebruik, worden we op de vingers getikt door de gemeente.”
Volgens de school biedt het bestemmingsplan voldoende garanties dat er in de toekomst geen gekke dingen gebeuren. Dat bestemmingsplan verbiedt recreatief gebruik van de studentenwoningen, maar geeft wel ruimte om er bijvoorbeeld zorgwoningen van te maken of arbeidsmigranten te huisvesten. Aan die laatste groep zit wel een maximum: niet meer dan 270 ‘Polen’ op de campus en niet na 1 mei 2023.
Repareren
Eigenlijk was ook de Aeres Groep het er wel mee eens dat ze een stapje te ver waren gegaan door een vergunning voor logies aan te vragen. Commmissievoorzitter Piroska Olgers stelde voor dat de gemeente en de school om tafel gaan zitten om het foutje te repareren.
Beide partijen toonden zich daartoe bereid. Ze krijgen hiervoor twee weken de tijd. Als ze er uit komen, is dat een welkom kerstcadeautje voor Wim van Staveren.