DRONTEN - „Het is discriminerend.” Peter Brands windt er geen doekjes om: hij vindt dat de Vereniging van Eigenaren (VvE) van zijn woonwijk Golfresidentie zich arrogant opstelt in haar strijd tegen studentenhuizen: „Het is echt een mooie wijk in Dronten, maar dat betekent toch niet dat we hier speciale regels hebben? Dat is bullshit! De regels van de gemeente Dronten gelden ook hier.”
Peter Brands coördineert de verhuur van studentenkamers in de drie ‘gewraakte’ woningen op de Golfresidentie. Een aanbouw bij zijn eigen huis verhuurt hij al jarenlang aan studenten. Hetzelfde doet hij voor bewoners van een tweede woning, even verderop. Ook voor de eigenaars van Golfresidentie 111 regelt hij de verhuur aan studenten.
Brands heeft zich het afgelopen jaar in Dronten opgeworpen als huiseigenaar, die zijn verantwoordelijkheid neemt als het gaat om studentenhuisvesting. Hij was kritisch op het nieuwe ‘paraplubestemmingsplan’ van de gemeente, maar kan zich goed vinden in de rest van het gemeentelijke beleid. Zo vindt hij de minimale onderlinge afstand van 100 meter heel redelijk.
Arrogant
Die redelijkheid is volgens Peter Brands bij zijn eigen VvE ver te zoeken. Daarbij richt zijn kritiek zich niet op de leden: „Als ik het woord ‘arrogant’ gebruik, heb ik het niet over de bewoners, uitsluitend over het bestuur. Het is goed dat er mensen zijn die zich vrijwillig opwerpen als bestuurslid, maar het wordt kwalijk als die mensen uit zijn op macht.”
Hij wijst erop dat voor de drie woningen op de Golfresidentie keurig vergunningen zijn aangevraagd. Ook werpt hij de beschuldiging van ‘verpaupering’ op nummer 111 verre van zich: „We hebben nog nooit een probleem met overlast gehad.”
Een tuinman aangesteld
„De buren zijn juist blij dat de woning verhuurd wordt. De woning wordt schoongemaakt, is geschilderd en we hebben een tuinman aangesteld. Verwilderd? Dat was voordat de studenten er in kwamen veel erger. Het enige is dat de studenten 3 of 4 auto’s hebben, maar daarin zijn ze echt niet de enige op de Golfresidentie.”
De VvE brengt volgens Brands ongenuanceerde argumenten naar buiten: „Daarom ben ik kwaad op ze. Ze betichten mij van vals spel. Dat hebben ze ook bij de hoorzitting in het gemeentehuis gedaan. Maar ik hou mij keurig aan de regels. Ik verhuur al drie jaar aan studenten, ik heb vergunningen voor alle woningen, er is toezicht en het is er schoon.”
Wetten en regels
De VvE heeft in mei haar huishoudelijk reglement (pdf) veranderd om de studenten er uit te kunnen werken. Dat deert de verhuurder niet: „Een VvE moet zich gewoon houden aan wetten en regels. De regels van de gemeente gaan boven een huishoudelijk reglement.”
Bovendien betwist hij dat de VvE zich mag bezighouden met wat er achter de voordeur gebeurt. De VvE gaat volgens hem uitsluitend over wat in de wetgeving de ‘mandeligheid’ heet: het terrein buiten de woningen.
Naar zichzelf toe?
Als het gaat om het riool, vindt de Golfresidentie zichzelf een gewone wijk van Dronten, waar de gemeente het onderhoud voor haar rekening moet nemen. Nu het gaat over studentenhuisvesting, is de Golfresidentie opeens een ‘privaat park’. Redeneert de Golfresidentie naar zichzelf toe?
„Daar heb je een punt”, reageert Peter Brands, „Wat mij betreft zijn we een gewone wijk van Dronten. Maar het bestuur beweert de ene keer dit en de andere keer dat. Dat is nou precies waarom ik ze van arrogantie beticht. Ze plaatsen zich boven de rest van Dronten.”
Hoe moet het probleem tussen het VvE-bestuur en Peter Brands opgelost worden? De kamerverhuurder lacht: „In feite stelt het hele conflict niets voor, want er zijn geen klachten. Als het bestuur haar eigen ego opzij zet, lossen ze het met een paar gesprekken op.”