DRONTEN - Enkele amateurhistorici uit de regio willen dat de stichting 4 Mei Herdenking Dronten vermeende fouten in de zogenaamde ‘crashroute’ herstelt. Eén van hen heeft daarover nu een brief gestuurd aan de gemeenteraad. De stichting houdt echter vast aan de teksten bij de route, zoals die zijn aangeleverd door wijlen Gerrit Zwanenburg.
Er zijn in de Tweede Wereldoorlog veel vliegtuigen gecrasht boven wat nu Flevoland is. Ter nagedachtenis aan de omgekomen geallieerden heeft de stichting 4 Mei Herdenking in 2011 een crashroute geopend.
Hulp van gemeenteraad
Enkele criticasters in de regio zeggen dat er onjuistheden zitten in de teksten bij de herdenkingspalen. Eén van hen heeft nu de hulp van de gemeenteraad ingeroepen: „Omdat de gemeente Dronten de stichting subsidieert.”
Voorzitter Dirk Drogt van 4 Mei Herdenking Dronten stelt dat zijn stichting nooit subsidie heeft ontvangen voor de palen: „Die crashroute is een eigen initiatief van onze stichting geweest, de herdenkingspalen zijn ons eigendom.”
Gerrit Zwanenburg
Inhoudelijk wil de voorzitter niet al te veel kwijt over het meningsverschil met de amateurhistorici. Hij wijst erop dat Gerrit Zwanenburg tientallen jaren bij de Luchtmacht heeft gewerkt. Als bergingsofficier hield hij zich in Flevoland bezig met het opgraven van geallieerde vliegtuigen en het identificeren van bemanningsleden.
Dirk Drogt: „Gerrit Zwanenburg was een professional. Die heeft in de polder gestaan, heeft heel veel vliegtuigen geborgen, hij weet van de geschiedenis, hij heeft boeken geschreven. Wij gaan uit van de informatie die we hebben gekregen van Gerrit Zwanenburg.”
Doet geen afbreuk
Doet het gesteggel afbreuk aan het doel van de route, namelijk het herdenken? „Op geen enkele manier!”, reageert Dirk Drogt, „Wij krijgen van het publiek alleen maar positieve reacties op die crashroute. De route wordt helemaal niet zo vaak gereden, maar van de mensen die ‘m wel rijden horen we enthousiaste verhalen.”
„Deze mensen vinden dat hun verhaal de waarheid is. Dat respecteer ik”, zegt Drogt over de reacties van de amateurhistorici, „Mijn persoonlijke mening is: moet je nou in deze tijd, 75 jaar in vrijheid, nog ‘oorlog’ - en dan tussen aanhalingstekens - maken over zoiets?”