DeDrontenaar.nl

Zaterdag, 21 september 2024

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Lichte daling van het aantal WW-uitkeringen in Dronten in de maand maart

Lichte daling van het aantal WW-uitkeringen in Dronten in de maand maart
Het tekort aan horecapersoneel groeit in Flevoland.
Redactie: M.H.

DRONTEN - Het aantal WW-uitkeringen is in de maand maart in de gemeente Dronten met 2,7% afgenomen: van 782 naar 761. Ten opzichte van een jaar geleden is er een afname met 25%. Toen waren er nog 1.014 WW-uitkeringen.

Persbericht UWV:

In maart steeg het aantal WW-uitkeringen in Flevoland. De vraag naar personeel neemt door de positieve economische ontwikkelingen in de regio toe. UWV ziet dat het aantal vacatures in de horeca en verblijfsrecreatie groeit. Werkgevers hebben moeite om personeel te vinden. Voor werkzoekenden zijn er hierdoor volop baankansen in de horeca en verblijfsrecreatie.

Lichte toename

In maart nam het aantal WW-uitkeringen in Flevoland ten opzichte van februari toe met 45 (0,5%). Eind maart 2018 verstrekte UWV 8.891 WW-uitkeringen in Flevoland. De landelijke WW-daling van (-21,1%) in het afgelopen jaar, is sterker dan de daling van (-19,9%) in Flevoland.

Het WW-percentage, dat is het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking, is in maart 2018 in Flevoland met 4,1% iets hoger dan het landelijk WW-percentage (3,7%). Een jaar geleden bedroeg het percentage voor Flevoland nog 5,1%.

Horecapersoneel

Flevoland telt ruim 5.900 banen in de horeca en verblijfsrecreatie. Het tekort aan horecapersoneel groeit ook in Flevoland. In Flevoland is er vooral vraag naar medewerkers bediening, zelfstandig werkende koks en keukenassitenten. De kans op werk is niet voor ieder horecaberoep gelijk. Basiskoks en medewerkers bediening zijn kansrijker dan keukenhulpen en keukenassistenten.

Jongeren bezetten landelijk de helft van de werknemersbanen in de sector. Het gaat hier in veel gevallen om flexwerk. Oproepcontracten, contracten voor bepaalde tijd en kleine deeltijdbanen komen in de horeca en verblijfsrecreatie relatief vaak voor.

Weer en seizoen zijn in de horeca en verblijfsrecreatie sterk van invloed op de behoefte aan personeel. Het voorjaar is traditioneel een periode waarin horecawerkgevers op zoek gaan naar personeel. Voorzien in de personeelsbehoefte gaat niet altijd even gemakkelijk. De afbeelding laat zien dat in vergelijking met vorig jaar het aantal horecaondernemers dat een tekort aan arbeidskrachten als belemmering ervaart is toegenomen.