DRONTEN - Plotseling was Loyd Hendriks landelijk nieuws. Als eigenaar van Straetus Incasso Flevoland wilde hij oplichters op YouTube zetten, om zo de druk nog verder op te voeren. Het leverde hem een bizarre periode op.
Het is 13 juli, een doodnormale ochtend in Dronten. Loyd Hendriks zit samen met zijn collega’s op het kantoor van Straetus Incasso Flevoland, waar op dat moment nog volledige rust heerst. Vandaag lanceren ze echter een nieuw middel om wanbetalers richting betalen te krijgen en dat gaat, zo blijkt later, hun dag en week volledig veranderen.
Het ontploft
Via YouTube toont het incassobureau een promo, waarin te zien is hoe een wanbetaler nogmaals wordt geconfronteerd met zijn schulden. Diezelfde dag meldt Hendriks zich al bij Omroep Flevoland. Het filmpje is ook de omroep opgevallen en dus volgt er een interview op de radio. En dan begint het.
Omroep Flevoland zet het item op de site en binnen de kortste keren ontploft het. NOS, RTL, SBS 6, Powned en nog vele anderen, allemaal willen ze iets van Hendriks. „Zaten we hier om 12.00 uur met z’n allen naar het NOS Journaal te kijken. Het ontplofte, dat was niet normaal. Ze stonden hier gewoon in de rij he, al die busjes”, vertelt Hendriks.
De eigenaar van Straetus Incasso Flevoland wordt zelfs gebeld om aan te schuiven bij Jinek, het dagelijkse praatprogramma op NPO1. Dat voorstel schuift hij richting de prullenbak. „Het was niet normaal wat er gebeurde. Op dat moment was ik moe en absoluut niet scherp. Ze zetten daar drie juristen om je heen en die gaan je volledig afzagen. Dat leek me niet verstandig.”
Maatregelen
Naar aanleiding van het bewuste filmpje krijgt Hendriks het nogal te verduren. Ergens waren de commentaren en kritiek te verwachten, want de manier van Hendriks is onorthodox. Maar het ging ver. Heel ver. Op social media kwamen de meest ernstige ziektes voorbij en ook zijn familie moest het verduren.
Hendriks voelde zich genoodzaakt tot het nemen van maatregelen. „Er stond dezelfde dag een bewaker voor de deur en we hebben camera’s opgehangen. Ook thuis trouwens, die hangen er nog steeds. Mijn vriendin vond het allemaal heel vervelend, maar het moest.”
Geen spijt
Ook op straat voelde Hendriks zich even niet op zijn gemak. „Ik ben nooit bang geweest, maar je gaat toch opletten wat er achter je rug gebeurt. Ik merkte ook wel dat de mensen mij herkenden.”
Spijt heeft de ondernemer niet, al ziet hij wel in dat het voor zijn naasten geen fijne tijd was.
„Voor de mensen om mij heen heb ik spijt, maar zelf eigenlijk niet. Het is niet strafbaar wat we doen, dat heeft het Openbaar Ministerie zelf gezegd. Het is waanzin dat oplichters in Nederland zomaar met van alles weg kunnen komen.”
Rol van de media
Prettig was de periode niet, maar toch kijkt Hendriks ook positief terug op zijn zet. Het leverde hem ook nieuwe klanten op, terwijl hij er zelf veel van opstak. Zo heeft hij een goed beeld gekregen van de rol van de media, zo zegt hij zelf. „Die willen scoren, zo is het gewoon.”
„De media hebben de nuance volledig weggehaald. Op Radio 1 kreeg ik wel de kans om mijn verhaal goed te vertellen en daar werd uiteindelijk begripvol op gereageerd. Het is niet zo dat als iemand zijn telefoonrekening niet betaalt, wij er direct met de camera naar toe gaan. Daar gaat een heel proces aan vooraf, van bellen, mailen, bezoeken en het belangrijkste: een gerechtelijke uitspraak. Dat lieten ze helemaal weg.”
Roerige periode
Al met al was het voor Hendriks een roerige periode en hij moest daar, logischerwijs, ook even van bijkomen. Inmiddels is de batterij weer opgeladen en denkt de Drontenaar alweer na over de toekomst.
„Het plan zelf staat in de ijskast, maar wij blijven met nieuwe dingen komen. Dit jaar komt er zeker weer iets nieuws”, zegt Hendriks, die inmiddels ook weer rustig slaapt. „Gelukkig wel”, lacht hij.