DRONTEN - „Je loopt het hele jaar voor een ander te zorgen en dan is het mooi dat er één dag is dat er aandacht aan jou wordt besteed.” Dat zegt sociaal werker Marion Driesman van De Meerpaal Welzijn. Zij was één van de organisatoren van de Dag van de Mantelzorg, die gisteren werd gehouden in De Meerpaal.
Waarom organiseren jullie een Dag van de Mantelzorg?
Marion Driesman: „We doen dit samen met InteraktContour en Mantelkring. We proberen de mantelzorgers in de gemeente Dronten een dag te bieden waar ze elkaar kunnen ontmoeten en waar ontspanning mogelijk is. We geven ook informatie over wat wij kunnen betekenen voor mantelzorgers.”
Waarom uitgerekend deze twee partners?
„InteraktContour houdt zich bezig met niet-aangeboren hersenletsel. Als zich dat voordoet in jouw gezin of in jouw familie, dan ben je bijna per definitie mantelzorger. Mantelkring heeft in Dronten wandelgroepen, waar mantelzorgers elkaar ontmoeten en spreken. Dat zijn dus mooie partijen om er bij te hebben.”
Hoeveel mensen doen er vandaag mee?
„Iets meer dan zestig. Er zit ten opzichte van voorgaande jaren een licht stijgende lijn in. We hebben allerlei workshops georganiseerd. Sommige puur gericht op ontspanning, andere specifiek voor mantelzorgers.”
Waarom is zo’n dag belangrijk?
„Het is voor mantelzorgers fijn om te weten dat ze gewaardeerd worden. Ze kunnen even een dag de zorg loslaten. Sommigen kunnen de zorgvrager moeilijk alleen laten. Hen hebben wij proberen te ondersteunen met respijtzorg. Deze mensen kijken uit naar zo’n dag. Zo van: nu word ìk een keer in het zonnetje gezet.”
Dat wordt ook door de gemeente Dronten ondersteund?
„Zeker weten. De wethouder heeft de dag geopend en de gemeente heeft een mooi boekje beschikbaar gesteld dat iedere mantelzorger mee krijgt. De gemeente informeert de mensen vandaag ook over het mantelzorgcompliment, de 80 euro die je als mantelzorger krijgt.”
Is er in Dronten voldoende aandacht voor mantelzorgers?
„Of het genoeg is weet ik niet, maar ik denk dat we wel veel doen.”
Mensen worden soms van de ene op de andere dag mantelzorger, misschien zelfs zonder dat ze het zelf weten. Hoe bereiken jullie die mensen?
„Door regelmatig in de publiciteit te treden. De partners die in gezinnen komen waar mantelzorg wordt verleend, zijn ook bekend met de mogelijkheden. Denk aan Icare, Coloriet, Kwintes.”
Maar er zal altijd een groep mantelzorgers ‘buiten beeld’ blijven.
„Ongetwijfeld. Daarbij gaat onze zorg vooral uit naar de meest kwetsbare groep: de overbelaste mantelzorgers, die zó diep in de zorg zitten dat ze zelf bij wijze van spreken niet eens meer hulp kunnen vragen. Ik denk dat die er zijn.”
Waarschijnlijk is er ook een hele groep die zich geen mantelzorger vòelt?
„Jazeker, dat zijn de mensen die zeggen: dat dòe je toch gewoon? Het is toch logisch dat je zorgt voor een kind als die een handicap heeft of voor je partner, je vader of je moeder. Op zich is het natuurlijk prima dat die zich geen mantelzorger voelen. Ze hebben dan blijkbaar ook niet de behoefte aan zo’n dag of aan informatie.”
Wat doe je als je die ‘stille’ mantelzorgers treft?
„Ik doe bijvoorbeeld intake-gesprekken voor Tafeltje Dekje en dan zijn er vaak mantelzorgers aanwezig. Dan vertel ik over de mogelijkheden. Vaak krijg je regelmatig als antwoord: nee dat hoeft niet. En dat is ook goed.”
Heb je enig idee hoeveel mantelzorgers er zijn?
„Normaal gesproken zeggen ze één op de acht. Dan heb je het in Dronten over ruim 5.000 mensen. Wij hebben er 570 ingeschreven, dus maar tien procent. Dat aantal groeit wel. Het zou fijn zijn als zich meer mantelzorgers laten inschrijven, want dan weet je zeker dat de informatie terecht komt bij de mensen waarvoor het bedoeld is.”
Jullie besteden ook aandacht aan jonge mantelzorgers. Wie zijn dat? Kun je een paar voorbeelden noemen?
„Het gaat soms om hele jonge kinderen van een jaar of acht. Wij noemen iemand een mantelzorger als er een zorgsituatie in jouw huis is waar je rekening mee moet houden. Bijvoorbeeld: je hebt een broer met ADHD. Daardoor kun jij misschien geen vriendjes mee naar huis nemen of moet je extra zachtjes zijn of moet jij meehelpen zodat er structuur is in huis. Een ander voorbeeld: je hebt een verslaafde ouder, waardoor jij moet koken omdat jouw vader op bed ligt. Dat is een heel extreem voorbeeld, maar het gebeurt…”
Hoe geven jullie aandacht voor deze groep?
„Wij vinden het belangrijk dat bijvoorbeeld ook jonge mantelzorgers zo’n compliment kunnen aanvragen als ze zorgen voor bijvoorbeeld hun ouders, een broertje of een zusje. Als die kinderen bij ons in beeld zijn worden ze af en toe uitgenodigd voor een bijeenkomst. Dat is altijd heel ontspannend, een film bijvoorbeeld of met elkaar koken.”
Op de foto v.l.n.r.:
- Gerrie Halbersma (Mantelkring)
- Alice Koffijberg (InteraktContour)
- Marion Driesman (De Meerpaal Welzijn)